• idag
  21 jan
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.3 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gott nytt, bättre, år!

Ledare
PUBLICERAD:
Alla behöver ta ett solidariskt ansvar, skriver Arman Teimouri.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Tolvslaget bjöd inte bara på skål, färgspektakel och krutdoft. Det bjöd även på framtidshopp och stenar som äntligen föll från våra axlar.

Vi går helt enkelt mot ljusare tider. Inte förrän vi har fått perspektiv på 2020 kommer vi att förstå vilket stålbad världen gått igenom och fortfarande går igenom. Visst känns det surrealistiskt, som en dålig katastroffilm, men samtidigt så verkligt att vi alla spelar huvudrollen.

Det är svårt att sluta fascineras över att så många har tagit ett så stort ansvar under fjolåret. Ett skitår på så många sätt och vis, men samtidigt ett fantastiskt år där det svenska samhället och solidariteten varit i fokus. Där personal inom vård, skola och omsorg har tagit ett övergeneröst ansvar, där företagare och anställda ställt om och där forskningsvärlden slutit upp.

I skrivande stund har 8985 svenskar mist livet i en sjukdom vi aldrig hade hört talas om för knappt ett år sedan. 123 värmlänningar hittas i den statistiken. Bakom varje siffra finns en älskad individ, där nära och kära går in i det nya året med stor sorg och saknad.

Regeringen har fattat många beslut i smittskyddsåtgärder som har varit befogade, men dessa beslut har generellt varit en konsekvens av myndigheters förslag eller av EU:s gemensamma arbete. I de delar där regeringen själv behövt agera har man inte tagit ledartröjan. Tragedierna i äldreomsorgen och andra allvarliga brister under denna pandemi har berott på regeringen och andra myndigheter. Vad gäller de ekonomisk-politiska åtgärderna har Liberalerna inom ramen för budgetsamarbetet medverkat till en rad krisåtgärder, bland annat för att hjälpa företag och branscher och därmed rädda jobb. I dessa åtgärder har Liberalerna varit drivande.

Det finns en tid där ansvar kommer att utkrävas. Covid-19 och pandemin har bjudit på så många dimensioner. Dels det fina och ljusa där vi kommit närmare varandra även om vi ska hålla avstånd. Dels det mörka, ensamheten och sorgen som ett resultat av något ogripbart. Men om vi ska fokusera på det fina och ljusa ser 2021 ut som att gå i rätt tecken. Det tecknet stavas vaccin.

På rekordtid har forskningsvärlden slutit upp och arbetat fram vaccin som inte bara kommer att rädda liv. Det kommer även att bespara liv och hälsa för alla som jobbat otaliga timmar inom vård och omsorg. Det är ingen mirakelmedicin utan bygger på forskning och samarbete. Visst kan det finnas en oro för eventuella biverkningar men i ärlighetens namn borde oron vara större för att fastna i den värld vi lever i nu. Där begränsningar går emot alla de liberala värderingar som vi så länge kämpat för.

Allt fokus måste nu ligga på att erbjuda den vuxna befolkningen vaccin under årets första månader. Det är inte mer än rimligt, förutsatt att vaccinerna godkänns och kan tillverkas i den omfattning företagen uppger.

Vi är många som längtar efter att få krama om våra föräldrar, mor- och farföräldrar, barnbarn, kollegor och vänner. Vi är många som längtar till att få resa och umgås som de flockdjur vi är. Abstinensen av närhet har aldrig varit större och att återigen ha en värld som vi är vana vid.

Här gäller det att alla tar sitt ansvar – ett solidariskt ansvar. Det kommer att ta lång tid att läka alla sår samhället och vi medborgare har fått. Det är svårt att greppa de tänkbara långsiktiga konsekvenserna på folkhälsan. Men tillsammans kan världen, Sverige, Värmland och inte minst Karlstad sakta men säkert återgå till ett mer sunt normaltillstånd. Just därför tror jag på ett gott nytt, bättre, år.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.