Rationell kärlek via appen

Krönikor
PUBLICERAD:
I Sverige har redan vart fjärde par träffats via Tinder eller någon annan dejtingapp. Allt ska gå snabbt nu, så även kärleken, skriver Erika Bergkvist.
Foto: Johansen, Erik

Det verkar som att kärlek för många har blivit ett rationellt val, på samma sätt som vi väljer var vi vill bo eller var vi ska placera våra pengar. Många dejtingappar och webbsidor erbjuder möjligheten att filtrera urvalet av singlar genom att ange kriterier för hur den kärlek vi söker ska se ut och vara. Det verkar fungera för en del, och det är jag glad för, men jag kan inte hjälpa att mitt romantiska hjärta tar över och önskar något annat. För mig och för andra.

Jag vill ha den där känslan av att någon är speciell för mig, och att jag är det för någon. Det är ju det som är utmärkande för kärlek. Under de perioder jag dejtat i livet har jag alltid haft både känslan och vissheten om att jag är en av flera. Mycket för att det finns ett överflöd av potentiella partners i det samhälle vi lever i. Eller är det så att det bara är en föreställning vi får? Se bara på Tinder, där det aldrig tar slut. Där vi aldrig blir mätta på swipandet. Bekräftelsen är en drog och det spelar ingen roll om det är hjärtan vi jagar på Instagram eller matchningar på dejtingsidor. Vi vill ha mer. Alltid. Är det för att det verkar som att det finns ett obegränsat antal potentiella partners? Är vi så lättlurade? I verkligheten är det ju lika stor chans att träffa rätt på andra ställen eftersom utbudet inte stämmer överens med verkligheten. Alla du väljer, väljer inte dig. Inte på riktigt. En matchning betyder för de flesta ingenting alls. En i mängden, ytterligare en egoboost för någon där ute. Ni skriver ett tag, kanske ses ni, för att i de flesta fall inte ses igen.

För många är det nog mer som ett spel än en strävan att hitta kärlek. Ett spel där man samlar på hjärtan, matchningar och dejter. Hur många fortsätter inte svepa trots att de kanske dejtar någon? Tittar jag på folk runt omkring mig så gör alla det, med något enstaka undantag. Det är ett ganska nedslående scenario att gå in i om man faktiskt är inne i spelet för att ge sitt hjärta till någon. På riktigt.

I Sverige har redan vart fjärde par träffats via Tinder eller någon annan dejtingapp. Allt ska gå snabbt nu, så även kärleken. Den ska vara effektiv. Men är det något vi inte kan effektivisera så är det våra känslor. De finns där eller så finns de inte. De tar tid och ska tas hand om. Det är nästan omöjligt när vi på några sekunder ska bestämma oss för om vi gillar någon och dessutom ha med i beräkningen att alla man möter idag dejtar, träffar och skriver med flera andra. Kärlek har också blivit något vi ska prestera. Men vi måste ta några steg tillbaka här och inse att kärlek inte är något man kan vara bäst på.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.