Hoppa till huvudinnehållet

Musiker som står för fiolerna

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Bengt och Gunilla Steinert har många instrument i villan på Hammarö varifrån de även driver sitt företag.
Bengt och Gunilla Steinert har många instrument i villan på Hammarö varifrån de även driver sitt företag. Foto: Britta Staake

Tillsammans har Gunilla och Bengt Steinert mer än hundra års yrkeserfarenhet som professionella musiker. Nu skulle de kunna njuta av pensionärslivet men för åtta år sedan startade de Hammarö Stråk- och musikservice, en liten verkstad och butik, hemma i villan.

"Vi har många strängar på vår lyra" och "Vi står för fiolerna" är uttryck som de använder i marknadsföringen, förutom att villan ligger på Trumvägen.

Bengt Steinert, i dag fyllda 86, växte upp i Stockholm och som 17-åring köpte han sin första fiol på Åhlén & Holm för 75 kronor, pengar han hade tjänat som brevbärare.

– Jag övade väldigt mycket och blev faktiskt 1955 anställd i Kungliga Hovkapellet, vid Stockholmsoperan. Jag slutade där 1969 för att bland annat ägna mig åt solistspel och något så annorlunda som flygverksamhet under några år, men återgick till orkesterspelet 1974 som anställd konsertmästare i Stavangers Symfoniorkester och senare också vid Den norske Opera i Oslo.

Upptäckte piporgeln

Gunilla Steinert är uppvuxen utanför Borås. Hon började spela piano som sexåring och som tioåring fick hon spela under församlingens gudstjänster.

– Jag fick även spela vid morgonsamlingarna i skolan. När jag upptäckte kyrkans piporgel bestämde jag mig för att fortsätta att spela.

Strängar, instrument, böcker och verktyg finns i musikrummet hos paret Steinert.
Strängar, instrument, böcker och verktyg finns i musikrummet hos paret Steinert. Foto: Britta Staake

Hon började vid musikhögskolan i Oslo och i samma veva fick Bengt Steinert behandling för sin tennisarmbåge vid ett hälsocenter utanför Borås.

– Vi träffades och jag berättade att jag skulle till Oslo. Vi tyckte att det skulle vara trevligt att träffas där. Nu har vi spelat ihop sedan 1975.

Tillbaka till Sverige

Det blev ett kort gästspel vid Musikhögskolan, för Gunilla kom in i orkestervärlden och intresset för harpspel väcktes. Efter många år som violinist och dirigent utnämndes Bengt 1981 till regionkapellmästare i dåvarande Regionmusiken och paret flyttade därför tillbaka till Sverige– denna gång till Östersund.

Men i Östersund handlade det mycket om militärmusik och klimatet var kyligt.

– Vi blev intresserade av Värmland, här fanns teater och opera. Bengt pekade på kartan, på Hammarö, och vi bestämde att här skulle vi bo. Nu är vi inne på 37:e året här.

Genom åren ha de båda fortsatt att spela. Gunilla Steinert har bland annat spelat harpstämmorna i alla Wermlandsoperans orkester-produktioner under nästan trettio år. Hon har fått stipendier och utmärkelser som Frödingpriset.

År 2013 ville de göra något annat och startade Hammarö Stråk- och musikservice. Här kan man lämna in instrument för lagning av skador av alla slag.

– Vi har ett samarbete med violinbyggaren Anders Norudde i Karlskoga så det finns nästan ingenting som inte kan ordnas.

Byter in instrument

I villan finns ett särskilt fiolrum med stråkinstrument och stråkar liksom böcker och verktyg av olika slag.

– Vi hjälper både yrkesmusiker, fritids-musikanter och elever som vill byta upp sig från sitt gamla instrument till ett bättre, och då byter vi gärna in deras gamla. Sedan kan man byta upp sig till ett ännu bättre och man får alltid på kronan tillbaka vad man betalade. Vi har många kunder som är inne på sitt andra instrument – några blivande yrkesmusiker faktiskt på sitt tredje eller fjärde, vartefter deras teknik har vuxit till sig.

Detta är ett viktigt sätt att fortfarande ha kontakt med yrket, menar de.

– Vi har slutat spela på konserter, säger Gunilla Steinert. Genom att vi har firman får vi träffa mycket folk från Sverige och utlandet. Det är många intressanta personer som nu kommer hit i stället när vi inte längre är ute och spelar.

För några år sedan nappade Bengt Steinert på idén att skriva ned sina minnen. Den flygande violinisten gavs ut på parets nystartade förlag, Aviamusförlaget.

– Boken handlar ungefär till hälften om musik och till hälften om flyg. Vi brukade komma i mitt plan till konserterna, säger Bengt Steinert.

Artikeltaggar

Då & NuHammarö kommunKonserterNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.