Hoppa till huvudinnehållet

Maria stärker tjejer med självförsvar och självkänsla

Publicerad:
Maria Engström är eldsjälen inom Frysbox som utsågs till Årets förening bland Karlstads kommuns vardagshjältar.
Maria Engström är eldsjälen inom Frysbox som utsågs till Årets förening bland Karlstads kommuns vardagshjältar. Foto: Britta Staake

Självförtroende, självkänsla och självförsvar är ledorden för föreningen Frysboxen där unga tjejer varvar thaiboxning med dialog. Förra veckan utsågs Frysbox till årets förening bland Karlstads kommuns vardagshjältar. Grundaren Maria Engström är verksamhetens eldsjäl.

– Tjejer är ofta utsatta för brott. De vågar inte gå ut ensamma när det är mörkt. Här märker vi hur de växer när de blir starkare fysiskt.

Maria Engström kommer ursprungligen från Skoghall men hon har bott i Stockholm, Karlstad och Oslo innan hon flyttade till Värmskog. Det var i Oslo som hennes intresse för thaiboxning väcktes, av en slump, för åtta år sedan.

– Jag skulle gå till gymmet men kom inte in. Tvärs över gatan såg jag en trottoarpratare om att thaiboxningsklubben hade platser kvar för nybörjare. En timme senare började kursen.

Boxades i Thailand

En tid därefter skulle Maria Engström resa till Asien i ett halvår och fick tipset att åka till norra Thailand för att träna thaiboxning. När hon kom hem flyttade hon först till Karlstad, sedan blev det Stockholm där hon hade sin pojkvän.

Foto: Privat

– Jag tränade thaiboxning och gick på gym. Där träffade jag ägarinnan Pernilla Johansson som blev en viktig person för mig. Hon hade startat Frysbox som är ett projekt i samarbete med Fryshuset.

Pernilla Johansson har vunnit VM-titlar inom thaiboxning och varit med i Mästarnas mästare.

– Det var en väldigt inkluderande miljö, på många ställen är det ganska "rått". Jag kände mig välkommen.

Flyttlasset gick till Värmskog och Maria Engström blev gravid.

– Jag fick så mycket fritid och undrade vad jag skulle göra. Jag pratade med Pernilla Johansson som hjälpte mig att starta Frysbox i Karlstad, motsvarigheter fanns redan i Göteborg, Kalmar och Malmö.

Tunt i starten

Första gången kom ingen, andra gången kom ingen, tredje gången kom ingen... Men sedan tog det fart. I lokalen samlades ungdomar men efter ett tag blev det en aktivitet enbart för tjejer mellan 13 och 19 år.

– Erfarenheten har visat att det inte funkar att blanda killar och tjejer. På träningen är det inga problem men under dialogerna pratar vi om allt. Precis allt. Det ger så otroligt mycket! Killarna hittar själva sina samlingspunkter.

I gruppen, som tränar varje torsdag i en lokal på Kasernhöjden, ingår den här terminen 26 tjejer, något färre under pandemin. Passen börjar med träning, sedan äter de något innan dialogen startar i en lokal hos Klara Teoretiska Gymnasium.

– Vi är noga med att göra utvärderingar varje termin och tjejerna har utvecklats. De känner sig mer trygga med nya människor.

Totalt har Frysboxen fem tränare engagerade, alltid två på plats. Det finns alltid en plan men det är inte alltid den följs.

Förebilder på besök

– Till dialogerna bjuder vi ibland in någon person, till exempel en polis, barnmorska, representant för Tjejjouren, en äventyrare eller en världsmästare. Det är viktigt att det är kvinnor som kan vara förebilder. Tjejerna brukar ta 10 000 frågor.

Dialogerna handlar mycket om relationer, till vänner, familjen och ens partner.

– Hur är en bra kompis? Vad gör man för att bli av med energitjuvar? Kan man göra slut med en vän? Det är sådana frågor vi diskuterar. Tjejerna är så smarta, så intelligenta, jämfört med hur man själv var i den åldern. Här kan en 13-åring hänga med en 17-åring. Under träningen handlar det om respekt.

Maria Engström menar att de äldre är väldigt omtänksamma. Här finns tjejer av olika nationaliteter, de kan alla bära något i sina ryggsäckar och deras bakgrunder skiljer sig åt.

– Men jag vill betona att vi inte riktar oss mot någon särskilt utsatt grupp. Man kan vara olyckligt kär, någon kan ha upplevt krig och de kommer från olika familjekonstellationer.

Träningen och dialogerna följer skolans terminer och har uppehåll under loven.

– Vi försöker att skrapa ihop pengar och åker på läger någonstans i landet. Vi har bland annat varit i Stockholm och i Småland.

Frysboxen har nu funnits i Karlstad i cirka fyra år och det finns planer för framtiden.

– Visionen är att ha en grupp i varje värmländsk kommun, prio ett är Grums. Vi skulle också vilja starta en killgrupp.

Maria Engström fastnade för thaiboxningen när hon bodde i Oslo. Sedan dess har hon besökt Chiang Mai och testat i sportens hemland.

Thaiboxningen är en viktig del i Frysboxens målsättning att stärka unga tjejers självkänsla och lära dem självförsvar.

Artikeltaggar

IntervjunKarlstads kommunNyheterOsloSkoghallStockholmThailandVärmskog

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.