Hoppa till huvudinnehållet

Minska matsvinnet från julbordet

Publicerad:
Genom att planera inköpen kan vi bidra till mindre klimatpåverkan och spara pengar, säger Helén Williams
Genom att planera inköpen kan vi bidra till mindre klimatpåverkan och spara pengar, säger Helén Williams Foto: Johan Nilsson/TT

I år kommer de flesta av oss att fira jul i liten skara. Genom att planera inköpen kan vi bidra till mindre klimatpåverkan och spara pengar.

– Man behöver inte köpa hem allt. Tänk efter lite extra, vem äter vad?

Det säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet, som tillsammans med kollegan Fredrik Wikström forskar om förpackningarnas roll för minskat matsvinn.

Under jul- och nyårshelgerna slängs rekordmycket mat.

– Vid fester och högtider är det lätt att köpa för mycket, man är rädd att det ska ta slut. Julen är värre än till exempel påsk och midsommar. Det är en tradition som hängt med sedan Sverige var ett fattigt land, julen blev en frossarhelg, säger Helén Williams.

Små förpackningar

Helén Williams föreslår att alla i familjen får välja varsin sak till julbordet och skippa det som ingen, eller bara någon enstaka äter. Det går i dag att köpa små förpackningar av exempelvis lax och sill och det finns färdiga skivor med griljerad skinka att köpa.

Det är inte nödvändigt att köpa något som bara någon enstaka äter.
Det är inte nödvändigt att köpa något som bara någon enstaka äter. Foto: Kallestad

– Slängd mat har ofta en betydligt större påverkan på klimatet än det extra förpackningsmaterial som går åt till mindre förpackningsstorlekar.

"Ta vara på"

Helén Williams främsta råd är att planera och inte köpa hem för mycket mat, den andra är att ta reda på resterna.

– Det finns många recept på nätet, man kan frysa in skinka och använda den till pizza.

Studier från de rika delarna av världen har visat att tanken på klimatet och miljöperspektivet finns hos människorna, liksom motviljan att slänga mat.

30 kilo mat och 26 liter dryck per person och år kastas i Sverige.
30 kilo mat och 26 liter dryck per person och år kastas i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Man tycker att det är onödigt att slösa, sett till det etiska och ekonomiska. Man vet att många går hungriga så det är lättare att kasta en t-shirt som man inte använder. Vi vet att matsvinnet har en stor global klimatpåverkan som fått allt större utrymme. Vi vet att man inte kan låta bli att äta. Mat från djurriket har större påverkan än det man äter från växtriket.

Matlådor

Företaget Arla har gjort en undersökning som visar att klimatpåverkan och ekonomi är de största drivkrafterna för konsumenterna när det gäller att minska matsvinnet. Enligt Arlas undersökning uppgav 50 procent att de brukar göra matlådor av sina matrester.

Artikeltaggar

CTFJulKarlstads kommunKarlstads universitetKlimatLivsmedelNyheterPengar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.