Hoppa till huvudinnehållet

Nyckeljakt i herrgårdsmiljö

Publicerad:
Per-Olov Byh, intendent, med en nyckel liknande den som husvätten gömt.
Per-Olov Byh, intendent, med en nyckel liknande den som husvätten gömt. Foto: Britta Staake

Frisk luft, motion, mystik, historia och berättartradition erbjuds under Nyckeljakten vid Alsters herrgård. Nyckeljakten är en reflexpromenad kring herrgården.

– Det blev ingen julmarknad eller adventsöppet i år. Vi hade planer på att bara ha öppet men det blev inte heller något, säger Per-Olov Byh, intendent. I stället valde vi att hitta på ett coronavänligt arrangemang.

Utgångsläget för Nyckeljakten är att Alsters herrgårds egen husvätte har gömt nyckeln till huvudbyggnaden någonstans på området. Det finns ledtrådar med bokstäver utplacerade vilka ska hjälpa till i sökandet efter nyckeln, Genom att samla bokstäverna kan man lista ut var nyckeln finns gömd. Reflexjakten är för hela familjen och genomförs bäst när det är mörkt, men den kan göras även under dagtid.

– Det kommer en del hit och går promenaden, säger Per-Olov Byh. De flesta kommer när det har blivit mörkt.

Per-Olov Byh har varit på liknande arrangemang på andra platser och han gillar kombinationen på Alster.

Här startar Nyckeljakten och man väljer vilken slinga man vill gå.
Här startar Nyckeljakten och man väljer vilken slinga man vill gå. Foto: Britta Staake

– Det anspelar på oknytt, historia och väsen och knyter an lite till Fröding. Det är mysigt, vi har placerat ut ögon längs spåren, det bygger på mystiken.

Nyckeljakten finns i två varianter, ett kortare spår och ett längre. Det blå spåret är huvudspåret och här följer man vita reflexer. Spåret går ned i Bäverdalen intill Alsters herrgård. Detta spår, är cirka 600 meter långt. Det röda spåret, som är ungefär 250 meter, passar de minsta barnen. Här följer man orange reflexer längs grusgångarna vid herrgården.

Nyckeljakten är gratis och kan genomföras dygnet runt. Man behöver ficklampa eller pannlampa och något att skriva upp bokstäverna på.

På Facebook är intresset stort för Nyckeljakten. Många verkar planera att gå slingan framöver, kanske under jullovet. Några har redan testat och verkar uppskatta initiativet. "Tack för en mysig vandring!", och "Vi testade detta igår, 8-åringen tyckte det var kul och spännande", lyder några av kommentarerna.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdGustaf FrödingHistoriaKarlstads kommunNöje/KulturPer-Olov Byh

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.