Luciainsamling: Stoppa våldet mot flickor

Nyheter
PUBLICERAD:
Flickor utsätts för våld världen över, bara för att de är flickor. Med Act Svenska kyrkans insamling Bryt en tradition gör man ett krafttag för att stoppa våldet tillsammans.
Foto: Anders Gullström
Var femte kvinna kommer någon gång att utsättas för våld och årligen dödas ungefär 20 kvinnor av en närstående. Så ska det inte behöva vara. Varje år gör Svenska kyrkan en insamling till välgörande ändamål i samband med jul och lucia. Den här gången går pengarna till arbetet med flickors rätt till ett värdigt och våldsfritt liv, under insamlingsnamnet Bryt en tradition.

För 1700 år sedan vägrade en ung flicka vid namn Lucia att gå med på tvångsgifte. Hon blev till slut mördad för att hon stod upp för sina egna rättigheter – sin egen kropp, sitt eget liv. Hennes historia är känd världen över, men trots att många år har gått får flickor i modern tid uppleva liknande livsöden som Lucia. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp mot specifikt flickor pågår överallt, hela tiden, och mörkertalet är enormt.

Isabel Persson och Neslihan Erdis är båda utvecklingsledare för social hållbarhet på Länsstyrelsen Värmland. De har tagit del av statistik från Socialstyrelsen som rör den sortens könsrelaterat hedersvåld som Lucia en gång blev utsatt för.

– När det kommer till våld generellt handlar det alltid om uppskattningar. Bara i Sverige uppskattar man att 38 000 flickor har könsstympats och enligt en kartläggning från 2009 var det 70 000 ungdomar som inte kände att de själva kunde bestämma vem de vill gifta sig med, säger Neslihan Erdis.

På grund av både bland annat rädsla för att berätta och en okunskap om vad som är rätt och fel finns det dock en oklart stor andel fall som än inte känns till.

Förebygg normalisering

Men vad är det som gör att flickor utsätts för våld i större utsträckning än vad pojkar gör och varför fortsätter mönstret? Isabel Persson menar att ojämställdheten mellan män och kvinnor är kraftigt inpräntade i våra samhällsstrukturer och att de strukturerna är byggda på att kvinnan underordnas mannen.

– Vi måste arbeta med de här strukturerna som håller fast ojämställdheten. Det är en så viktig del av det förebyggande arbetet, säger hon och Neslihan Erdis fyller i:

– Kommer vi till roten med problemet behöver vi inte jobba så mycket med efterarbetet. Tidiga insatser är avgörande.

Könsstympning och tvångsgifte är två av de övergrepp som flickor råkar ut för. I Sverige räknar man med att åtminstone 38 000 flickor och kvinnor har könsstympats.
Foto: Anders Gullström

Hon berättar att en av de tidiga insatser som görs av Länsstyrelsen Värmland är Pedagognätverket – ett projekt som startade för två år sedan.

– Nätverket samlar de olika pedagogerna i Värmlands kommuner, allt från förskolepedagoger till pedagoger inom mellanstadiet, som får utbildning kring normer och jämställdhet.

Målet är att kunskapen sedan ska kunna implementeras i verksamheterna så att man redan i barnåren kan motverka ojämställdhet och förebygga våld.

– Vi vet att man i nuläget ger tydliga signaler väldigt tidigt för vad som är okej för killar och tjejer. Till exempel hur man pratar med barn om en kille är jobbig mot en tjej. Om man då säger "han tycker ju bara om dig" lär man tjejer att man ska stå ut med den typen av beteende.

– På längre sikt kan det leda till att man har sin första relation och saknar referensramar för vad som är okej och inte. Våldet blir normaliserat och sedan bygger man på en lång spiral.

Bryt en tradition

Under lov är det vanligt att våld mot kvinnor som sker i hemmen ökar och coronakrisen har fått liknande effekter. På grund av högre arbetslöshet och social distansering isoleras man och i samband med det ökar också våldet.

Brottsofferjouren Värmland och länsstyrelsen har tidigare haft busskampanjer för att uppmärksamma och synliggöra barnäktenskap, vad man kan göra som utomstående och vart man vänder sig som drabbad. Nu sätts ännu mer ljus på ämnet när Act Svenska kyrkan drar i gång sin insamling.

I samband med en sändning av fjolårets luciakonsert uppmuntrar vi på Karlstads-Tidningen alla att både skänka ett bidrag och en tanke åt Lucia och alla andra flickor och kvinnor som har gått eller kommer att gå samma öde tillmötes. Vi uppmuntrar också till att ta ställning mot förtryckande strukturer och skadliga samhällsnormer. Könsrelaterat våld lever kvar och det är god tid att bryta den traditionen – tillsammans.

Vill du bidra?

Swisha din gåva till 123 517 36 53

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.