Ring och säg hej

Krönikor
PUBLICERAD:
Ensamheten har gjort och kommer göra många väldigt nedstämda. Nu har vi dessutom en jul att ta oss igenom som i vanliga fall redan kan kännas ensam för många, skriver Erika Bergkvist.
Foto: Janerik Henriksson/TT

I min första krönika för året berättade jag att jag skulle hylla vardagen i varje krönika jag författade under år 2020. Skriva om sådant som är vardag, det vi kanske kallar tråkigt och visa hur mycket vackert som händer oss varje dag. Jag ville uppvärdera vardagen.

Det här året blev allt annat än vardag. I alla fall inte den vardag vi är vana vid. Vardagen blev ny, oviss och skrämmande. En del fick det säkert ännu tråkigare än innan covid-19 och det kan jag förstå. För mig däremot har faktiskt, året vi kommer minnas som “coronaåret”, varit ett bättre år än 2019.

En fråga jag ställde i en krönika under våren var när vi får vardag igen. När blir det som vanligt? När får vi resa? När får vi träffa fler än en handfull människor samtidigt? När kommer vaccinet? Detta är frågor vi fortfarande inte har svar på. Det som ligger närmast i tid verkar vara ett vaccin, vilket kändes som det vi skulle behöva vänta längst på. Men nu är det på väg och jag kan känna en viss lättnad, även om jag ibland, när covid-paniken infinner sig, återigen blir på helspänn.

Samtidigt som vi väntar på ett vaccin som ska göra att vi kan börja röra på oss mellan kommuner, län och länder pågår diskussioner om man ska våga ta vaccinet. Om det är säkert. I bakhuvudet har vi influensavaccinet som gav många svenskar narkolepsi för tio år sedan. Inte gör de väl samma misstag igen?

Det här året har satt oss alla på prov. Vårt tålamod, vår uthållighet och vår solidaritet. Mest har det dock satt vårt psyke på prov, och faktiskt även också satt det på spel. Vi har tvingats hålla oss ifrån varandra, vara mer ensamma och stänga in oss i perioder. Resultatet och effekterna av detta har vi inte sett ännu. Ensamheten har gjort och kommer göra många väldigt nedstämda. Nu har vi dessutom en jul att ta oss igenom som i vanliga fall redan kan kännas ensam för många. Nyårsdagen är dessutom den tid på året då flest begår självmord.

Min sista krönika för året kommer med en uppmaning;

Ring någon och säg hej i jul och under nyår som du tror kanske kan känna sig lite ensam. Det kan betyda hela världen för dem.

God jul och gott nytt år.