Han har skrivit om människor och miljöer, bränder och stadsdelar, alla med Karlstad som grund. Nu släpper Gunnar Lundkvist den femte och sista boken, Karlstads miljöer – hur de var, hur de blev.
– Jag knyter i min sista skapelse, ihop dåtid och nutid och jämför äldre motiv med hur dessa ser ut i våra dagar.
87-årige Gunnar Lundkvist har hunnit med mycket. En gång i tiden drev han ett reklamföretag och ett tryckeri.
– Arnold Johansson, en känd stadsvandrare, sökte upp mig. Han ville trycka en bok men hade inte råd med de andra tryckerierna. Jag förklarade att det skulle kosta lika mycket hos mig, men föreslog att vi skulle göra boken tillsammans på kvällarna.
Vackraste boken
Boken trycktes i svartvitt och den blev utnämnd till årets vackraste Värmlandsbok det året.
– Planen var att det skulle bli fler men Arnold dog och jag flyttade till Spanien.
Under tiden i Spanien fick Gunnar Lundkvist en förfrågan från Carlstadsgillet om de fick ta upp tråden med nostalgiböcker. Gillet ger ut egna böcker, totalt har det kommit ut 52 varav fem är Gunnar Lundkvists skapelser.
Som "gråsuggor"
När Gunnar Lundkvist 2000 kom hem igen efter sina år i Spanien ville han skapa en bok för att visa hur Karlstad såg ut när han och hans fru var unga under 1950-talet.
– Men bilderna såg ut som gråsuggor. Jag ville färglägga dem men Carlstadsgillet sa nej. De tänkte väl på de gamla bilderna som fanns i många hem där man färglagt flygfoton.
Så Gunnar Lundkvist började färglägga i datorn och ingen hade något att klaga på. År 2008 kom Stadsdelsboken där alla 39 dåvarande stadsdelar finns med.
– Under 1960-talet kom rivningsraseriet och jag ville visa hur det sett ut.
Det äldsta materialet bland Gunnar Lundkvists böcker finns i boken Carlstad i eld och lågor som kom ut 2012. Boken börjar med vikingarnas landstigning på Tingvalla ö varefter han beskriver alla de större bränderna som kommit att förändra Karlstads stadsbild.
Scoop om brand
Under många år arbetade Gunnar Lundkvist med utställningar vid Värmlands museum. Det blev mycket kring de bränder som drabbat Karlstad.
– Och jag fick ett scoop. En man kom in med ett brev som omkullkastade alla teorier. I brevet hade en flicka skrivit om en man som var anställd men blev uppsagd, bränderna var hans hämnd.
I den nya boken har Gunnar Lundkvist plockat bland alla gamla bilder.
– Det är som vanligt bilder i färg, gamla konverterade svartvita förlagor samt nutida fotografier som har behandlats digitalt. Jag ville ge de svartvita bilderna samma chans.
Här visas bilder av hur det såg ut och nytagna bilder som visar hur det ser ut i dag och kända miljöer, platser och byggnader finns avfotograferade. I likhet med merparten av böckerna är det mycket bilder med förklarande texter och med denna avslutar Gunnar Lundkvist sin serie, några fler böcker kommer det inte att bli, säger han.
– Nej, nu jobbar jag med filmer i stället.