Vad kan vi lära av år 2020

Ledare
PUBLICERAD:
"Tack vare sjukvårdspersonalens heroiska insatser har man kunnat klara och kan man fortfarande klara denna utomordentligt svåra påfrestning", skriver Per Scheutz.
Foto: Tommy Andersson
2020 har verkligen varit ett annus horribilis, ett fruktansvärt år i många avseenden. I början av februari blev jag intervjuad av NWT om vad jag trodde om coronaviruset, som jag redan då såg som en pandemi.

Jag uttryckte min förhoppning att den svenska sjukvården var rustad för att kunna möta den. Det var den inte alls, men tack vare sjukvårdspersonalens heroiska insatser har man kunnat klara och kan man fortfarande klara denna utomordentligt svåra påfrestning som covid-19 kommit att innebära. Det har dock hittills kommit att kräva över 6300 liv, varav en stor del på våra äldreboenden. Ofärdiga äldre har sorterats bort enligt ett märkligt triagesystem som innebar att de nekades sjukhusvård trots att det funnits vårdplatser och i stället pumpades fulla med morfin för att somna in för alltid trots att anhöriga framhärdade att de i stället skulle få dropp och syrgas. Det är en ren och skär skandal men säger mycket om hur vi ser på äldre i samhället idag. Förhoppningsvis har vi lärt oss något av detta. Coronatestningen kom vidare igång alldeles försent i bland annat region Uppsala, Stockholm och Dalarna. I Borlänge drabbades äldreomsorgen snabbt av smittan och 89 personer på äldreboenden dog där mellan slutet av mars och sex veckor framåt. Det är mer än fyra gånger så många som dog där under samma period 2019, allt enligt Sveriges Radio. Flera av regionernas laboratorier dröjde också med att ställa om sin verksamhet för corona testning. I kölvattnet på covid-19 har vi nu också fått en ökad psykisk ohälsa. Landets krisberedskap har inte varit i sådant skick att vi kunnat ta hand om vad covid-19:s härjningar inneburit. Den har utmärkts av samma handfallenhet och handlingsförlamning som vid tsunamikatastrofen. Här behövs rejäla förbättringar. Covid-19 har med all önskvärd tydlighet blottat samhällets sårbarhet. Sveriges krisberedskap måste nu reformeras och förbättras.

För att i framtiden kunna möta och klara vår jättelika integrationsskuld måste vi nu börja tillämpa en restriktiv migrationspolitik. 2019 tog Sverige emot 22 000 asylsökande. Till detta kommer anhöriginvandringen. Vi tar i Sverige emot fler asylsökande än Norge, Danmark och Finland tillsammans. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson slår blå dunster i svenska folket med de uppgifter han lämnade i Ekots lördagsintervju i oktober. Någon har sagt att när den arrogante Johansson medverkar i radio och TV så vissnar blommorna. Vad vi saknar i vårt land idag tillräckligt mycket av är mer uppriktighet och tydlighet; att kalla en spade för en spade. Det är något som den nuvarande regeringen inte direkt excellerar i.

Vi kan vidare utan överdrift konstatera att vissa företeelser i tillvaron inte alltid är vad de synes vara. Ett exempel är den tidigare rektorn i Mullsjö, den moderate integrationsexperten, sommarprataren och årets svensk 2018 Hamid Zajal, som av DN kunnat beslås med antisemitiska och homofoba kommentarer på sociala medier under annan pseudonym. Ett annat exempel är de nyligen upptäckta hålen i skrovet på Estonia, som väcker massvis av obesvarade frågor och kvalificerade antaganden. Ett sådant kan vara att Ryssland är inblandat. Efter Sovjetunionens sönderfall transporterades en hel del tidigare sovjetisk militärutrustning och kvalificerad materiel flera gånger på Estonia från Estland till Sverige. Trots enligt uppgift upprepade ryska varningar fortsatte dessa och vid Estonias förlisning fanns enligt vittnen militär materiel ombord på fartyget. Nu finns det all anledning till förnyade dykningar och en undersökning och utredning av en oberoende haverikommission för att få slutlig klarhet i detta nationella och internationella trauma i vilket 852 människor miste livet. De efterlevande till dessa 852 offer har all rätt i världen att få veta sanningen och den verkliga orsaken till Estonias förlisning på Östersjön en stormig septembernatt 1994.

Slutligen: Tack och lov att världen blivit befriad från den vandrande katastrofen Donald Trump. Make America decent again. Gör Amerika anständigt igen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.