• idag
  21 jan
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.3 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Konsument: Onödiga tjänster

Krönikor
PUBLICERAD:
Om du blir kontaktad och erbjuden en tjänst – fundera en vända till innan du säger ja. Det är aldrig så bråttom även om säljaren säger det. Är det verkligen något du vill ha och behöver?

Ta dig tid och be uppringaren återkomma, bekräfta aldrig något via sms eller mejl även om säljaren säger att du bara ska få hem information. Då kan du sitta med ett avtal du inte alls tänkt dig. Visserligen med ångerrätt i de flesta fall, men vet du inte ens att du är kund hos någon är det svårt att ångra sig.

Håll själv koll på bland annat din brandsäkerhetsutrustning, i stället för att köpa tjänster till överpris.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dagarna har vi fått en del samtal från fastighetsägare som blivit kontaktade och föreslagna en spolning av avloppen. Det kan visst vara en utmärkt idé att kolla avlopp och rensa ventilation, men det är du som bestämmer när det ska göras. Du behöver heller ingen tjänst som hjälper dig att hålla koll på ditt brandskydd, även om du absolut bör ha ordning på att du har en brandvarnare med fungerande batteri, gärna en brandfilt och även en brandsläckare på lämplig placering i hemmet. Du måste inte köpa det av en påstridig säljare, i regel till överpris. Hör istället med ditt försäkringsbolag, där kan du ofta köpa brandskyddsprodukter till förmånliga priser. Det ligger i försäkringsbolagets intresse att det inte ska brinna hemma hos dig.

Även om det med jämna mellanrum kommer braskande rubriker om personer som fått sin id kapad, och att bedrägerierna ökar dramatiskt, finns det heller inget direkt behov för dig att teckna särskilt id-skydd. I regel ingår skydd vid id-stöld i din hemförsäkring numera och du kan själv minska risken genom att vara uppmärksam. Du kan även spärra mot obehörig adressändring hos Skatteverket.

Lita aldrig på någon som ringer och vill att du ska lämna ut personliga uppgifter, lösenord eller koder, oavsett vem den uppringande säger att hen är. Sms och mejl ska du läsa, men inte öppna filer och länkar om du inte är säker på avsändaren.

Däremot hjälper det inte att radera ett sms eller mejl som faktiskt var en bekräftelse på ett avtal, har du svarat ja skriftligt eller signerat ett avtal försvinner det inte för att du raderar meddelandet. Läs väl och ångra eller bestrid om något inte verkar stämma.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.