Hoppa till huvudinnehållet

Engelska skolan har Värmlands bästa lärare

Publicerad:
Alexander Bredberger Mitander och Andrew Martin, båda lärare vid IES, delar utmärkelsen Värmlands bästa lärare 2020.
Alexander Bredberger Mitander och Andrew Martin, båda lärare vid IES, delar utmärkelsen Värmlands bästa lärare 2020. Foto: Britta Staake

Andrew Martin undervisar i matematik på mellanstadiet. Alexander Bredberger Mitander undervisar högstadieelever i SO.

Båda jobbar vid Internationella engelska skolan, IES och i söndags utsågs de till att dela platsen som Värmlands bästa lärare vid Lärargalan.

– Det är jättekul att det vi gör uppmärksammas, säger Alexander Bredberger Mitander.

– Det är lätt att vara en bra lärare när eleverna är bra, menar Andrew Martin.

Vid IES går drygt 800 elever och de båda lärarna anser att den stora massan är ambitiös.

Mycket av undervisningen sker på engelska men Andrew Martin undervisar på båda språken.

– Det är viktigt att eleverna förstår.

Andrew Martin utbildade sig till lärare sedan han kommit till Sverige, i Storbritannien var han militär, och han har nu jobbat i fem år på IES. Alexander Bredberger Mitander är inne på sitt nionde år vid skolan. Innan dess arbetade han i kortare perioder i Katrineholm och vid Stodeneskolan.

– Alla skolor har sina bra sidor. Jag gillar strukturen som finns här. Det finns en tydlig planering för lektionerna och det skapar ett bra studieklimat.

Andrew Martin lyfter mentorskapet som en fördel. Lärarna är mentorer för varsin halvklass men skulle det gälla andra elever kan de lyfta problemen till respektive mentor eller föräldrar och själva fokusera på att vara lärare.

– Matematik är ett jobbigt ämne som många hatar. I stället för att räkna ett plus ett på ett papper diskuterar vi, spelar spel om matte och omsätter den till verklighet, till exempel statistik om corona. Eleverna läser mycket och har koll, inte minst via sociala medier.

Intresserade elever

Som SO-lärare har Alexander Bredberger Mitander mycket att ösa ur. Han har ett stort intresse för sina ämnen och väljer gärna att förankra dem i verkligheten, till exempel det amerikanska presidentvalet.

– Det är kul att prata om dessa frågor och få betalt för det. Ingen kurs är den andra lik. Det roligaste med jobbet är det sociala, vi lär tillsammans. Det svåraste är att begränsa sig. Hur mycket kan jag hinna med? Vad ska jag skala bort?

Matte på rätt sätt

Andrew Martin gillar att se hur det vänder för elever som kan ha haft det jobbigt.

– När man får mejl från föräldrar som tackar blir man glad. Det som kan vara lite jobbigt är att många ser matte som något tråkigt. Men det är inte tråkigt om man gör det på rätt sätt.

De båda lärarna kommer att fortsätta att jobba som tidigare.

– Metoderna är bra, eleverna verkar uppskatta dem. Vi är jätteglada att de röstat fram oss.

– Och så vill vi tacka dem som nominerat och röstat.

Alexander Bredberger Mitander.

Andrew Martin.

Artikeltaggar

IESKarlstads kommunLärareNyheterVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.