Hoppa till huvudinnehållet

Barnens bästa bibel kan läsas för alla barn

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Två värmlänningar bjuder på drastisk humor och bildglädje i ny version av Barnens bibel

Biskop Sören Dalevi hade flera gånger efter sin doktorsdisputation uppmanats att skriva en egen bibel för barn. När det var dags för honom att skriva sitt herdabrev till församlingarna i Stiftet beslöt han att göra det i form av en bibel för barn. Nu har hans bibel kommit ut på förlaget Speja med fantastiska illustrationer av Arvikabördige Marcus-Gunnar Pettersson.

Titel: Barnens bästa bibel Författare: Sören Dalevi Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson Förlag: Speja förlag
Titel: Barnens bästa bibel Författare: Sören Dalevi Illustratör: Marcus-Gunnar Pettersson Förlag: Speja förlag

Det har givits ut hundratals biblar för barn sedan 1500-talet, enligt Sören Dalevi, och det bör han ju veta. Hans doktorsavhandling handlade just om biblar för barn. De har alltid varit illustrerade. De gestaltade personerna i Bibelns berättelser har ofta skildrats leende, stereotypa, många av de mest dramatiska berättelserna har hoppats över. Men det har alltid rört sig om ett urval, så också i Barnens bästa bibel, att skildra allt skulle bli för tråkigt, för långt.

Man har ofta prioriterat gulligheten, framför allt på senare tid, både i bild och text. Många biblar är massprodukter som skrivits och illustrerats för att passa i de flesta länder och inte skapa friktion mellan olika trosuppfattningar. Typiskt för barnbiblarna är också att de speglat den tid då de skrevs och jag kan intyga att så i högsta grad är fallet med Barnens bästa bibel.

Jag måste verkligen gratulera förlaget Speja till beslutet att ge ut en ny bibel för barn och att tussa ihop Sören Dalevi med illustratören Marcus-Gunnar Pettersson. De är två besläktade själar som måste ha haft väldigt roligt när de gjorde sin bok. Det ska med detsamma sägas att detta är en mycket annorlunda bibel, där barnperspektivet är det viktigaste och där det drastiska och humoristiska i berättelserna får ta stor plats, framför allt i bilderna. Sedan får de vuxna och de lärda tvista om tolkningen. Dalevi har gått till källorna och själv översatt uttryck från hebreiska och grekiska. Han gör ibland hisnande förenklingar men stödjer sig då på originalspråken. Hans språk är mycket vardagligt och enkelt vilket gör att berättelserna kan läsas för barn redan från fyraårsåldern.

Marcus-Gunnar Pettersson sitter i Svenska Barnboksakademin och har illustrerat flera barnböcker tidigare. Han har även givit ut egna böcker som Modig som ett lejon, pigg som en mört och Rädd som en hare, dum som en gås, böcker som visar hans särartade begåvning att teckna djur.

Pettersson har gjort ett fantastiskt arbete med illustrationerna, hela trehundra. Här myllrar det av varelser. Dåtid och nutid gestaltas samtidigt på ett finurligt sätt. Moderna höghus och antika tempel står sida vid sida och romerska krigare skuldra mot skuldra med hjälmförsedda wehrmachtsoldater. Det är en oerhörd dynamik i masscenerna. Människorna är vardagliga, ofta lite grovt tillyxade, som folk är mest, men uttrycksfulla och Jesusgestalten. en ung timmerman, har tydliga drag av illustratören själv.

Insprängda mellan berättelserna finns några av våra mest älskade psalmer och ett urval barndikter och böner. I slutet av boken ges bibelreferenser för den som vill fördjupa sin läsning.

Första delen av boken, Jesus födelse, gavs ut i särtryck för ett år sedan som prov och jag blev mycket imponerad redan då. Nu när boken är färdig kan jag bara gratulera. Jag fick mig flera skratt vid läsningen samtidigt som jag gladdes åt urvalet. Här dyker berättelser upp som inte varit så vanliga i tidigare barnbiblar. Och, som sagt, här finns tidsmarkörer i massor som gör att vi kommer att kunna datera boken till vårt årtionde. Ni får själva upptäcka dem i de detaljrika bilderna och i språket. Detta är ett praktverk att njuta av länge!

Det är mycket viktigt att bibelns berättelser, som ligger till grund för det mesta i vår västerländska kultur, inte förbehålls barn i kristna familjer utan kommer alla barn i Sverige till del, livstolkande och spännande som de är för var och en. Den här bibeln kan läsas för alla barn!

Artikeltaggar

Nöje/KulturRecensionSören DaleviVärmlands län