Hoppa till huvudinnehållet

De prisas till Gustaf Frödings minne

Publicerad:
Lars Lerin tycker att det ger ett extra skimmer att stipendiet är till Gustaf Frödings minne.
Lars Lerin tycker att det ger ett extra skimmer att stipendiet är till Gustaf Frödings minne. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lars Lerin och Duo Danzeros har får Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

De två mottagarna får 50 000 kronor vardera.

"Lars Lerin tilldelas stipendiet för att han inte bara anses vara en av Nordens främsta akvarellmålare utan också för att han är en mycket begåvad författare med en helt egen stil. I hans böcker möts konsten och livet och smälter samman i en helhet som får människor att stanna upp och reflektera över livets stora frågor. Han tilldelas stipendiet som stöd och uppmuntran till fortsatt kulturell gärning", lyder motiveringen.

Älskar Fröding

– Det var så roligt, det hade jag ingen aning om så det blev en överraskning. Det är lite speciellt att det är ett stipendium till Gustaf Frödings minne, han var en fantastisk person. Det ger ett gyllene skimmer till detta.

Lars Lerin har inte funderat över hur han ska använda stipendiepengarna.

– Livet är lite i träda. Nu stänger vi Sandgrund också. Vi får hoppas att denna pandemi snart är över, det är väldigt tråkigt nu.

Hans Nordström utgör tillsammans med Lena Jacobsson Duo Danzeros. Han är glad över att de utsetts till stipendiater.

– Det var väldigt överraskande, roligt och trevligt. Det hade vi ingen aning om.

Duo Danzeros är en av mottagarna av årets kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.
Duo Danzeros är en av mottagarna av årets kulturstipendium till Gustaf Frödings minne. Foto: Privat

"Duo Danzeros tilldelas stipendiet för sina insatser för barn och unga och berikande av kulturutbudet i Värmland. Duo Danzeros har under många år bjudit på teaterformer som inte så ofta ses på de värmländska scenerna. De bidrar också genom sin pedagogiska verksamhet till att barn och unga blir delaktiga i kulturlivet. De tilldelas stipendiet som stöd och uppmuntran till fortsatt kulturell gärning", säger man i motiveringen.

– Vi har hämtat lite grejer från cirkusbranschen och brukar även anordna cirkusskola för barn. Vi har haft Karlstad som utgångspunkt i drygt 30 år.

Vad pengarna ska användas till vet han inte i nuläget.

– Det är väldigt mycket pengar. Kanske till en ny produktion? Just nu har vi väldigt lite att göra, vi har inte haft speciellt mycket sedan i mars. Arrangörerna vågar inte köpa in föreställningar och många har det tufft nu.

Årlig utredning

Kultur- och fritidsnämnden utser varje år en eller flera framstående kulturpersonligheter till mottagare av Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

Artikeltaggar

Duo DanzerosGustaf FrödingKarlstads kommunLars LerinNöje/KulturStipendier

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.