Hoppa till huvudinnehållet

Livsberättelser knyter kontakter för äldre

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Livsberättargrupperna, som går under temat Livet värt att dela, vänder sig till personer från 60 år och uppåt. Genrebild.
Livsberättargrupperna, som går under temat Livet värt att dela, vänder sig till personer från 60 år och uppåt. Genrebild. Foto: Håkan Strandman

Hur var din barndom, vad minns du från din ungdomstid och hur blev ditt liv som vuxen? Nu kan du berätta om ditt liv och samtidigt lyssna till andras livsberättelser i de livsberättargrupper som startar i Karlstad och Kil.

– Det finns ett behov av att prata. I den bästa av världar finns barn, vänner och goda grannar men alla har inte ett sådant skyddsnät, säger Sara Enqvist, äldrestödjare och social lots som drive företaget Vänskafferiet.

Livsberättargrupperna, som går under temat Livet värt att dela, vänder sig till personer från 60 år och uppåt. Livsberättargrupperna var planerade att starta i våras men ställdes in på grund av pandemin. Nu blir det mindre grupper, sex-åtta personer, i anpassade lokaler, Glasrummet i Kil och hos Studieförbundet Bilda i Karlstad.

– Vi vet att ofrivillig ensamhet är den enskilt mest avgörande orsaken till nedstämdhet och depression, säger Sara Enqvist. Många gör mycket, kyrkan, Röda korset, grannar och goda vänner. Jag ser mig som ett komplement, det finns plats för mig också.

Sara Enqvist har gått den gruppledarutbildning som krävs för att kunna hålla livsberättargrupper. Under träffarna kommer man att utgå från begreppet "reminiscens" som betyder att minnas. Genom tillbakablickar på sitt liv finner man mening och värde i det liv vi levt, och med samtalen växer en acceptans fram till hur livet har blivit.

Det är inte enbart behovet av att berätta som tillfredsställs.

– Ofta får deltagarna upp ögonen för varandra. Erfarenheter från andra platser där de haft livsberättargrupper är att alltid några fortsätter att träffas efteråt.

Projektet arrangeras av Studieförbundet Bilda och Vänskafferiet med stöd från Region Värmland och Kils kommun. Planen är att hålla åtta grupper under 2021 med start i januari.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKils kommunNyheterÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.