Avstånd är årets julklapp

Krönikor
PUBLICERAD:
Avstånd är årets julklapp, skriver Tim Sterner.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det känns som att många julpyntar lite tidigare i år. Normalt sett betraktas jag och min fru som onormalt tidiga, men i år tycks vårt sätt ha blivit normen. Vi har plötsligt blivit mainstreampyntare.

Allt fler ljusslingor och ljusstakar börjar tändas upp i området. Det är en vacker syn och ett intressant fenomen att belysa.

Kan det vara så att många börjar tidigare än vanligt för att det finns en stor törst efter tröst och något att glädjas åt? Kanske är det ett försök att vrida ur varenda droppe ljus för att kontrastera till den nattsvarta lägesbilden som målats upp den senaste tiden. År 2020 är ett abstrakt konstverk som behöver lite strålande stänk som lyser upp.

Vi befinner oss i den mörkaste tiden på året och i år blir den av förklarliga skäl ännu mörkare. Vi söker med ljus och lykta efter något som gör det uthärdligt.

Det kommer med största sannolikhet inte att bli en normal jul i år, men för vår del var förvisso fjolårets jul inte heller särskilt normal. Vi skrevs in på förlossningen dagen före och på julaftonskvällen kom vår son till världen.

Även om vi på många sätt inte hade kunnat önska oss en bättre jul så hade vi hoppats på att få en mer normal jul i år. Men det ser inte ut att bli så. Om fler skötte sig och hjälpte till med att bromsa smittspridningen så kanske situationen hade kunnat se annorlunda ut.

Jag förstår inte riktigt varför Löfven nyligen höll en blixtinkallad presskonferens för att återigen säga ”ajja bajja”. Majoriteten av det svenska folket har uppenbarligen svårt för att respektera råd och rekommendationer. Det är väl kanske inte så märkligt med tanke på den mjäkiga retoriken. Begrepp som ”råd” och ”rekommendationer” signalerar att det är önskvärt att man följer dem, men att det är helt okej att inte göra det. Det krävs hårdare bestämmelser nu.

Det enda av substans under den där presskonferensen var förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 22. Jag förstår att det är ett dråpslag mot en bransch som fortfarande inte riktigt kommit på benen igen, men jag tror samtidigt att det behövs.

Om folk har svårt för att följa restriktioner i vardagliga livet så lär de knappast ha lättare för att göra det på en nattklubb med alkohol i blodet. Den sociala distanseringen fungerar inte under den tid då alkoholen flödar som mest. Speciellt inte om klientelet består av ungdomar som redan innan betraktar sig som odödliga.

Det kanske är på sin plats att påminna alla om att visa solidaritet och respekt för sina medmänniskor. Även om många av er kanske inte är rädda för viruset så finns det många runt omkring er som är det. Även om många av er kanske skulle få lindriga symtom så finns det andra som inte har den turen.

När vi nu närmar oss en högtid som bygger på givmildhet hoppas jag att alla ger utrymme i stället för en potentiell dödsdom. Avstånd är årets julklapp.