Hoppa till huvudinnehållet

Caroline Englund kan få Stora journalistpriset

Publicerad:
Caroline Englund, tidigare Karlstadsbo, är nominerad till två priser, bland annat Stora journalistpriset.
Caroline Englund, tidigare Karlstadsbo, är nominerad till två priser, bland annat Stora journalistpriset. Foto: Privat

Ena veckan blev Caroline Englund nominerad till priset Årets journalist av Sveriges tidskrifter. Ett par veckor senare fick hon beskedet att hon även nominerats till Stora journalistpriset.

– Det var helt oväntat. Det är jättekul att en så liten redaktion som Breakit kan vara med och slåss om så här tunga priser.

Nomineringarna gäller ett avslöjande där man med hjälp av hemliga gps-sändare avslöjade hur långt returer inom e-handeln åker.

Caroline Englund bor numera i Stockholm där hon sedan 2018 jobbar på Breakit, en nyhetssajt om techbolag och startups. Breakit bevakar det nya näringslivet där mycket handlar om teknik och innovation.

VF och KT

Hon föddes i Lesjöfors men flyttade vid 1,5 års ålder till Karlstad. Under utbildningen inom medieproduktion i Jönköping gjorde hon praktik på Värmlands Folkblad där hon först fick vikariat och sedan fast anställning. Under en period 2008 arbetade hon också på Karlstads-Tidningen.

– 2013 sa jag upp mig från VF på vinst och förlust, det var väl någon 30-årskris.

I Stockholm jobbade Caroline Englund på Dagens Nyheter, Sveriges radio P1:s ekonomieko, Studio 1 och P1 morgon innan det blev Breakit.

Nomineringen till Årets journalist avser kategorin årets grepp medan nomineringen till Stora journalistpriset är i klassen årets förnyare. I den senare är hon nominerad tillsammans med tidigare kollegan Erik Wisterberg.

– Vi är bara åtta personer på redaktionen, inklusive nyhetschef och redaktionschef, så vi försöker hitta lite grejer som sticker ut. Till exempel wallraffade Erik Wisterberg som cykelbud och körde ut mat. Han sände live på nätet och fick Guldspaden. En annan kollega låtsades att hon var influenser och köpte följare.

Väckte nyfikenhet

Vid ett "spånmöte" berättade Caroline att hon höll på med en granskning av e-handelsreturer som nästan var i hamn, men några hon försökt kontakta svarade inte.

– Då blir man ju nyfiken. Erik Wisterberg kom med idén att vi skulle placera gps-sändare i paketen. Vi köpte varor, bland annat kläder och skor, som vi sedan returnerade med gps-sändarna. Med tanke på att nästan vart tredje klädesplagg skickas tillbaka blir det många långa resor. Ett paket åkte hela 236 mil, till Polen, där det packades om och skickades till ett lager i Sverige.

Motiveringen till nomineringen lyder "Innovativ konsumentjournalistik som med enkel teknik avslöjar hur en snabbväxande bransch sätter lönsamhet framför klimatansvar".

Stora journalistpriset delas ut senare i år, något datum är inte fastställt, det har flyttats fram med anledning av pandemin.

– Det är lite tråkigt, det brukar vara en stor fest, kanske blir det digitalt. Men Sveriges tidskrifter har sin utdelning den 12 november (läs i dag). Breakit har hyrt ett rum på ett tak och vi kommer att titta på det tillsammans, jag kommer att vara med via länk.

Firar i förväg

Caroline Englund sitter just nu hemma och jobbar. Hon saknar sina arbetskamrater eftersom hon trivs jättebra på sin arbetsplats.

– Nu håller jag på med en grej om padelhypen. Det finns många entreprenörer och jag kollar vilka som vinner eller försvinner. Och så ska jag passa på att fira så mycket jag kan innan prisutdelningen. Jag är glad över att vara nominerad.

Artikeltaggar

Caroline EnglundKarlstads kommunLesjöforsNyheterStockholmStora Journalistpriset

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.