Demokratisk storfest med påträngande bakfylla

Ledare
PUBLICERAD:
Joe Biden och Kamala Harris fick, oavsett vad sittande president säger, stå som segrare i USA:s presidentval.
Foto: Andrew Harnik
Tröttheten hänger kvar efter förra veckans maratonlopp. Jag pratar givetvis om valet i USA. Även om valet ses som över av en majoritet kommer det också sätta djupa sår i en av världens största demokratier.

Är det galet att vi fokuserar så mycket på detta val? Jag tycker inte det. Självklart påverkar det oss i Karlstad om USA har en ledare som är för internationell handel, som står upp mot Ryssland och vill vara en partner till Europa.

Valet har bjudit på en demokratisk storfest som går till historien med ett valdeltagande på cirka 146 miljoner. Aldrig någonsin har varken en sittande president eller utmanaren fått så många röster. Trump har fått cirka 71 miljoner röster och Biden cirka 75 miljoner röster. Dessutom nästan tre decennier sedan en sittande president utklassats och får sitta endast en period. Den demokratiska festen bjuder även på den äldsta tillträdande presidenten, men glastaket krossas rejält när USA äntligen får en kvinnlig vicepresident – Kamala Harris.

Valet var jämt, men resultatet talar sitt tydliga språk; Joe Biden är landets nya president, vilket ur ett liberalt perspektiv är en stor framgång. Demokratin har ännu en gång visat att makt utgår från folket. Nu har stormakten återigen möjlighet att göra landet till en trovärdig och betydelsefull röst på̊ den internationella arenan.

Här skulle man vilja stanna upp och gratulera både USA, demokratin, jämställdheten och världen. Men med den demokratiska festen kommer även en påträngande bakfylla.

President Trump har fortfarande vid skrivandets stund inte erkänt sig besegrad. Även om han under sina snart fyra år betett sig som en clown så baxnar man rejält med tanke på hans agerande under den senaste veckan. Han anklagar motståndarna för valfusk och för att ha stulit valet. Han ifrågasätter valets legitimitet, krävde att rösträkningen skulle sluta och framför allt har han utropat sig själv som valets rättmätige vinnare.

Allt är givetvis bara trams. Det finns inga som helst bevis på omfattande valfusk, tvärtom visar allt på ett väl genomfört och säkert val. I princip alla delstater intygar samma sak. Dessutom bekräftar alla seriösa medier detta – oavsett om de är röda eller blå.

Trumps agerande är inte bara trams. Hans ifrågasättande av demokratin är dessutom mycket allvarligt. Han sjunker till samma nivå som många av de ledare vi avskyr och som hotar världsordningen och demokratin. Jag pratar om ledare som Rysslands Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping och Turkiets Recep Tayyip Erdoğan. Hans agerande spär även på populismens och polariseringen i landet. Det är mycket olyckligt och inte värdigt en av världens största demokratier.

Men även om bakfyllan är av rang så är en sak säker, 75 miljoner åsnor är fler än 71 miljoner elefanter.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.