Hoppa till huvudinnehållet

Ensamhet bland äldre ska minskas

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se

Hammarö kommun har fått statsbidrag som satsas på att motverka ensamhet bland äldre.
Hammarö kommun har fått statsbidrag som satsas på att motverka ensamhet bland äldre. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hammarö kommun har fått statsbidrag för att motverka ensamhet bland äldre och ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom.

Totalt handlar det om 836 511 kronor och socialnämnden har beslutat att hälften av pengarna ska gå till hälsofrämjande arbetssätt för personal och den andra delen till aktiviteter för äldre i form av stimulans i första hand till personer som är 70 år och äldre.

Specifika krav ställs att dessa utförs av Skoghalls Folkets hus och kulturenheten vid Hammarö kommun. Aktiviteterna ska vara förankrade hos PRO och SPF på Hammarö och arrangemangen ska vara covid-säkrade. Om så behövs ska enskilda kunna ta del av en kulturaktivitet och programmet ska innehålla konst, musik, litteratur, bio, föreläsningar utställningar och annat som kan intressera äldre Hammaröbor.

Beträffande hälsofrämjande arbetssätt för personalen fanns planer på en inspirationsföreläsning med Lisa Andersson. Men på grund av covid-19 skulle inte kommunen kunna anordna en föreläsning utan det skulle bli fem.

Belastningen på verksamheterna är hög relaterat till restriktioner och planerade utbildningsinsatser och att lägga till ytterligare fem externa föreläsningar skulle öka belastningen ytterligare. Därför har socialnämnden föreslagit att man i stället tar de medel som skulle finansiera en extern föreläsare till att bekosta den egna interna utbildningsserien i hälsobefrämjande arbetssätt.

Artikeltaggar

Hammarö kommunNyheterSkoghallSkoghalls folkets husÄldre

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.