Tillsammans om pandemin

Publicerad:
Malin Edgren samlade in hundra röster om corona och resultatet blev en bok, ett slags tidsdokument. Foto: Britta Staake

Malin Edgren samlade hundra röster om corona i en bok. Men är vi inte trötta på corona?

– Jag tror att det finns en trötthet men också ett behov av att bearbeta och känna att det finns hopp om ett drömsamhälle.

Det säger Malin Edgren, Karlstadsförfattare, som i våras kläckte idén till boken Hundra röster om corona.

– Jag gav mig själv uppdraget. Ofta är det institutioner och myndigheter som gör detta. Men en professor jag talat med ansåg att detta var ett omfattande projekt och en viktig kartläggning.

När Malin Edgren startade sitt arbete i april var det nog knappast någon som trodde att pandemin skulle pågå så länge. Hon började söka efter personer som ville beskriva sina upplevelser under coronapandemin. Bland de hundra rösterna finns några mer namnkunniga som Sören Dalevi, Björn Goop, Eva-Lis Sirén, Ingemar Hallén och Maria Frisk.

– Några har jag headhuntat, andra hörde själva av sig. Jag hade fri antagning, enda kravet var att de skulle bo i Karlstads kommun.

Boken släpptes den 1 november.
Boken släpptes den 1 november. Foto: Privat

Men de flesta rösterna kommer från allmänheten. Malin Edgren ville även få med dem som normalt inte hörs, såsom nyanlända, missbrukare och hemlösa.

– Jag fick kontakt genom Stadsmissionen. En av dem sa, att han gärna skulle visa solidaritet som statsministern säger, men det är inte lätt när man bor fyra stycken på en toalett.

Många berättelser handlar om isolering men alla tycker inte att det är jobbigt.

– En person skriver att "äntligen passar samhället mig". Det kan handla om ett påtvingat utanförskap eller en efterlängtad samhörighet.

Personerna i boken har ett åldersspann från sju till 88 år, medelåldern är 52 år, 46 procent är män, resten kvinnor. Det finns representanter från Karlstad men även röster från kransorterna är med.

– Berättelserna varierar beroende på ålder. Mycket är naket och öppenhjärtligt. De flesta har skrivit själva men några har jag intervjuat, som de som lever i utanförskap och inte haft möjlighet att skriva.

Boken är på drygt 200 sidor. Varje person har fått ett uppslag och det finns en inledning och en sammanfattning. Några har skickat bilder, en kvinna har målat en akvarelldagbok och Stefan Holm visar ett legobygge.

– Jag har använt deras för- och efternamn, inga titlar eller åldrar. Jag tvekade gällande åldrar men insåg att det hade blivit ett filter för upplevelsen.

Boken, som har en upplaga på 1 500 exemplar, släpps den 1 november. Malin Edgren kommer att medverka på den digitala Värmlands bokfestival och hon har en idé om att samla alla skribenter i ett digitalt projekt för att skapa en känsla av gemenskap i en tid av isolering.

– Till våren skulle jag vilja bjuda in alla till någon gemensam aktivitet, till exempel en föreläsning. Jag samarbetar med en trubadur och dessa texter gör sig bra som högläsning.

Artikeltaggar

Ingemar HallénKarlstads kommunMalin EdgrenNöje/KulturSören DaleviStefan Holm

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare