Hoppa till huvudinnehållet

Panik på båt i Kaj Branzells nya roman

Publicerad:
Karin (Kaj) Branzell är numera pensionär och kan ägna sin tid åt att skriva böcker.
Karin (Kaj) Branzell är numera pensionär och kan ägna sin tid åt att skriva böcker. Foto: Britta Staake

När Karin Branzell besökte sin son i Indonesien 2017 utbröt en vulkan på Bali. Flygen ställdes in och hon och maken fick åka båt. Då föddes idén om att skriva en fiktionsroman och Karin blev Kaj, det namn hon använder som skribent.

Efter tre års arbete är nu boken Mörk sol klar.

– När jag skriver biografier heter jag Karin men när jag skriver fiktion gör jag det som Kaj.

Mörk sol är hennes nionde bok som kan beskrivas som en äventyrsbok men också en relationsroman med lite romantik. Boken utspelar sig i huvudsak på båten och på en strand.

Några av Karin Branzells tidigare böcker, bland andra Finnbygdspredikanten och Arvet, har varit biografier kring hennes släkt. Arvet skrev hon tillsammans med en släkting i Provence där hon och maken Bengt tidigare hyrde ett hus.

Mörk sol startar på den indonesiska ön Flores som ligger mellan Bali och Östtimor där det utfärdas en varning om att ett vulkanutbrott är nära förestående och en evakuering sjövägen startar. Läsaren får bland annat följa det nyblivna pensionärsparet Sara och Erik, engelsmännen Keith och Pamela som vägrar att följa med på en dykbåt och i stället beger sig norrut med sin jeep, en polsk man och en stöddig kille.

– Polacken Wiktor hade en fascinerande historia och jag blev förtjust i karaktären medan jag skrev. Ombord på båten fanns även en ung kille som var dominerande mot andra.

Några av karaktärerna har verkliga förebilder från resan men med fiktionens rätt har fantasin flödat under skrivandets gång.

– Jag har också med ett norskt par och deras två barn. Kvinnan i familjen är en av huvudpersonerna. Jag har ett foto av dem och tänkte mig in i deras liv.

Mörk sol kan beskrivas som en äventyrsbok men också en relationsroman med lite romantik.

Paret Sara och Erik skulle kunna vara Karin och hennes man Bengt, men det är inte riktigt så.

– Visserligen har Erik ett infekterat sår, som min man hade ombord på båten, men de är inte vi. Fast det finns ju alltid något av mig i mina böcker.

Hög stressnivå

Det utbryter panik när inte alla får plats på evakueringsfartyget. Kulturkrockar uppstår, det är ont om mat och rädslan ökar på stressen ombord.

Ett signum för hennes författarskap är att det alltid finns något djur med i handlingen. Titeln Inte utan min hund säger en hel del men även i Mormorsböckerna finns en hund med, i en annan en åsna och i den senaste Mörk sol hittar det engelska paret en valp.

Karin Branzell berättar att hon sett en by på kartan och en guide körde henne dit.

– Jag hade sett framför mig hur byn såg ut, vi åkte en ganska lång sträcka. Vi kom fram och det var precis som jag tänkt mig när vi gick på gatorna mellan husen som stod på pelare.

Mörk sol är hennes nionde bok som kan beskrivas som en äventyrsbok men också en relationsroman med lite romantik. Boken utspelar sig i huvudsak på båten och på en strand.
Mörk sol är hennes nionde bok som kan beskrivas som en äventyrsbok men också en relationsroman med lite romantik. Boken utspelar sig i huvudsak på båten och på en strand. Foto: Britta Staake

För att kunna beskriva vulkanen tog hon kontakt med en vulkanforskare vid Uppsala universitet och via svenska konsulatet i Jakarta fick hon mera kunskap om Indonesiens politiska struktur och liknande.

Sjöman och cowboy

Skribentnamnet Kaj fick hon som ung då hon bland annat jobbade som sjöman på internationellt vatten och var cowboy i Australien. Numera är hon pensionerad efter att ha arbetat som kommunikatör vid Karlstads universitet och ägnar sig åt skrivandet. Hon varvar de olika genrena och skriver även feel good som Mormor på rymmen och Mormors val.

Karin Branzell och hennes man har numera en lägenhet i Spanien och vid den senaste resan var flygen fullbokade varför paret körde bil genom ett nedstängt Europa. Detta kan ha viss koppling till den bok hon nu skriver.

– Nu håller jag på med den tredje, Mormor i karantän.

Artikeltaggar

FörfattareFrankrikeIndonesienKaj BranzellKarlstads kommunNöje/KulturSpanien

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.