• idag
  26 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stå upp för det fria ordet

Ledare
PUBLICERAD:
Arman Teimouri betonar fria mediers värde i en fungerande demokrati.
Foto: Helena Landstedt/TT
Generellt tror jag de flesta anser att vi har det bra i Sverige. Men när man slår sig till ro ökar risken att man tar våra liberala fri- och rättigheter för givna.

Låt mig lyfta ett exempel. Just nu pågår Tidningsveckan i Sverige. Det är ett årligt återkommande evenemang där lärare och elever använder nyhetsmedier i undervisningen. Årets tidningsvecka fokuserar på mediernas och journalistikens uppgifter och villkor. Det är ett välkommet initiativ som inte bara påminner oss om vikten av fria och oberoende medier. Initiativet är också viktigt för att påminna oss om att det fira ordet är en viktig del av vår demokrati och ska skyddas till varje pris.

Jag har själv jobbat med journalistik, men jag skulle aldrig titulera mig som journalist. Jag har alldeles för stor respekt för kåren. Jag inledde min yrkesbana som chefredaktör för studenttidningen i Karlstad. Jag har ägt och drivit flertalet olika tidningar och även arbetat som reporter på Sveriges Radio. Det har gett mig en stor insikt om vikten av medier och deras roll i samhället.

Fria och oberoende medier som granskar den politiska makten är nämligen avgörande i varje demokrati. Det fira ordet möjliggör att de fri- och rättigheter som vi ofta tar för givna skyddas. Men de är också en viktig spelare för att den politiska makten och där med all offentlig makt ska utgå från folket.

Det är inte för intet som medier kallas för ”den tredje statsmakten”. Den första makten är regeringen och den andra riksdagen, även om riksdagen ibland antas vara den första. Den tredje statsmaktens uppgift ska granska de två andra. Och visst har medierna haft en betydande roll att skydda vår demokrati. Dagligdags får vi ta del av felaktigheter, korruption och missöden, både här hemma i Sverige men också allt oftare ute i världen. Dessutom spelade de tidiga medierna en avgörande roll för demokratin som vi ser den idag.

Samtidigt har hela medielandskapet ritats om. Det vore som att slå dövörat till om man inte ser att spridningen från traditionella medier flyttat ut på nätet och sociala medier. Det skapar i sin tur ett större ansvar hos mediehusen. Även om vi i Värmland är bortskämda med flera länstidningar, lokaltidningar, bra bevakning både av Sveriges Radio och SVT så innebär det nya medielandskapet nya förutsättningar för medierna och journalisterna. Man behöver inte gå så långt bak i tiden för att inse att medierna krympt och försvunnit.

Liberal mediepolitik innebär att staten garanterar full frihet för medieföretag i konkurrens samtidigt som den stöttar public service. Det finns partier i Sveriges riksdag som vill minska den tredje statsmaktens roll. På längre sikt innebär det att våra liberala fri- och rättigheter kommer att ifrågasättas allt mer. Så nej, det går inte att slå sig till ro. Det krävs att vi hela tiden står upp och försvarar det fria ordet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.