En märkvärdig vardag i oktober

Krönikor
PUBLICERAD:

Om vi googlar ordet vardag kan vi läsa att synonymt med vardag är arbetsdag, veckodag och helgfri dag. Det står också att vardag betyder något enkelt eller inte märkvärdigt. Det tycker jag är märkligt. För... mina vardagar är faktiskt ganska märkvärdiga och långt ifrån enkla, om jag får säga det själv.

Mina vardagar består mest av utmaningar och problemlösning. Ni vet allt från att försöka reda ut varför kaffebryggaren på jobbet inte fungerar som den ska till att följa upp en budget eller skriva den här krönikan. Och med denna vill jag berätta om hur en vardag i oktober kan se ut, och den är långt ifrån grå.

Mitt i veckan, jag har redan haft minst fem möten, och fler ska det bli innan veckan stängs på fredag. Eller ja, lördag för vi ska hålla en utbildning på lördagen. Dagen startar med ett kort avstämningsmöte och följs av efterlängtat kaffe tillsammans med kollegorna. Dagen är igång. Funderar på om jag ska ta e-posten senare eller nu. Bestämmer mig för nu även om jag vet att det är bättre att spara den till eftermiddagen, det är i alla fall vad forskningen säger. Börjar svara på meddelanden, skriver en kom ihåg-lapp om något extremt viktigt (?), inventerar inför helgens utbildning, skriver inköpslista, svarar i telefon, en kollega kommer in och vill prata teknik - antagligen något som krånglar. Skyndar iväg på inspelning av intervju, inser att jag inte förberett några frågor så det blir att improvisera.

Det blir svårare och svårare att författa ett mejl, och mer och mer lockande att städa skrivbordet. Det kräver liksom mindre tankekraft, skriver Erika Bergkvist, om en vanlig vardag i oktober.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspelningen går smärtfritt och jag är tillbaka på kontoret inom en timme. Lunchen äts som vanligt lite för snabbt. Vet att kaffet inte kommer smaka så gott nu när klockan passerat tolv, ändå dricker jag, men häller ut det mesta. Är alltid lite trött efter maten men nästa möte står på, den här gången digitalt. Mötet avslutas snabbt och jag kan sätta tänderna i lite administration som legat på skrivbordet ett tag. En tyngd lyfts från mina axlar. Sedan ska webbsidan uppdateras, en affisch skapas, ett protokoll läsas igenom och en ansökan granskas. Tittar på klockan, hon är halv tre. Tänker att jag alltid tittar på klockan den tiden, antagligen för att jag börjar känna mig trött då. Min kropp vill att arbetsdagen snart ska vara slut. Fokus är märkbart sämre efter klockan tre. Det blir svårare och svårare att författa ett mejl, och mer och mer lockande att städa skrivbordet. Det kräver liksom mindre tankekraft. På något sätt orkar jag ändå fram till halv fem och är riktigt nöjd med dagen. Trött men glad över att jag får arbeta med saker jag brinner för. Varje dag.