JÖK liknar en dront

Ledare
PUBLICERAD:
Nyamko Sabuni har tidigare deklarerat vikten av att hålla ett ingånget avtal och det är naturligtvis hedervärt, skriver Per Scheutz.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalerna har hamnat i fel sällskap. Liberalerna är ett borgerligt parti och hör hemma i en borgerlig regering. Nu måste vi börja förbereda marken för en sådan 2022 och det gör vi liberaler bäst genom att lösgöra oss från den tvångströja som januariöverenskommelsen JÖK:en innebär.

Det var ett stort misstag av Jan Björklund att tillsammans med Centerpartiet liera sig med sossarna. Centerpartiet – denna osannolika symbios mellan gamla bondeförbundare och nyliberaler, den så kallade Stureplanscentern, som för några år sedan utarbetade ett förslag till idéprogram som omfattade såväl månggifte och fri invandring som slopad skolplikt. Centern har också en lång tradition som både regeringspartner och stödparti till socialdemokraterna. Nu håller partiet med Annie Lööf i spetsen som bäst på att boa in sig i vänsterburen och kan knappast längre komma att betraktas som ett borgerligt parti.

För att rädda kvar Liberalerna i riksdagen och bidra till att se till att en borgerlig regering tillträder 2022 bör Liberalerna lämna JÖK i god tid före valet. Det betyder inte att det behöver bli en regeringskris före valet. Socialdemokraterna med sin absoluta strävan efter makt kommer säkert att försöka fortsätta regera i minoritet. Nyamko Sabuni har tidigare deklarerat vikten av att hålla ett ingånget avtal och det är naturligtvis hedervärt, och visst har Liberalerna fått igenom en del liberal politik genom JÖK – som till exempel att bli av med den förkättrade värnskatten. Men i det långa perspektivet har partiet betydligt mer att förlora, vilket inte minst visat sig genom att vi genom JÖK förlorat väldigt många både medlemmar och väljare och nu har svårt att ta oss över riksdagsspärren.

Genom att lämna JÖK kan vi med vår renodlade liberala och borgerliga politik vinna tillbaka både saknade medlemmar och väljare och säkra en plats i riksdagen. Om vi har riktig tur, kommer regeringen att spricka redan i höst till följd av migrationsfrågan och arbetsrätten. Med en borgerlig regering kan vi då äntligen komma till skott med viktiga och avgörande frågor som exempelvis skattepolitiken, försvarspolitiken, migrationspolitiken, bostadspolitiken, energiförsörjningen, näringspolitiken, arbetsrätten, kriminalpolitiken och inte minst integrationen.

Vi måste nu hantera och finna lösningar på en jättelik integrationsskuld till följd av en naiv och aningslös migrationspolitik, som i verksam grad bidragit till att skapa minskande tillit och ökande otrygghet i samhället, segregation, ökande arbetslöshet, klankriminaltet och gängkriminalitet med därav följande skjutningar, sprängningar och förnedringsvåld. Vi kan lugnt konstatera att samhället har stora problem på det här området och mår inte bra idag.

There is something rotten in the country of Sweden, för att travestera Shakespeares Hamlet. Det talar för att vi i framtiden måste tillämpa en restriktiv migrationspolitik och i stället satsa stora resurser på olika åtgärder för att förbättra integrationen och få hela samhället att kunna hålla ihop. JÖK har stora likheter med en dront. Och vad är nu en dront? Dronten var en gång en uråldrig fågelart, en klumpig fågel med ofärdiga vingar som hindrade fågeln från att kunna flyga. Den levde på ögruppen Maskarenerna och utrotades av landade sjömän som jagade den i början av 1700-talet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.