Värmlands Lucia blir en symbol för gemenskap

Nyheter
PUBLICERAD:
I år arrangeras Värmlands Lucia på ett litet annorlunda sätt och i stället för en lucia blir det fem.
Foto: Joachim Lagercrantz
Att 2020 är ett annorlunda år råder det inga tvivel om. Företag och arrangörer har både fått ställa in och ställa om. När det gäller Värmlands Lucia har Karlstads-Tidningen valt det senare alternativet.

– Värmlands Lucia blir lite annorlunda, som mycket annat, detta år. Vi har valt att pausa allt som har med ansökan, audition och omröstning att göra, berättar Catrine Bruce, projektledare.

En konsert för fullsatta domkyrkan och lussetåg på företag är tyvärr inte möjligt, men som så många andra fått visa under året som gått gäller det att göra det bästa av situationen.

– Istället valde vi att bjuda in fem fantastiska personer som varit Värmlands Lucia under tidigare decennier för en välgörenhetskonsert i Karlstads Domkyrka som vi kommer sända på våra sajter. Där kommer som vanligt kören Söt Likör hjälpa oss att sätta den rätta stämningen för Luciamorgonen.

Med andra ord kommer det tyvärr inte gå att delta i konserten – åtminstone inte på plats. I år blir det lussemys på hemmaplan i stället.

Vanligtvis utses fem luciakandidater varav en slutar upp som Lucia och övriga som tärnor. Men i tider som dessa behöver vi alla gå samman och hjälpas åt och detta budskap får fem lucior symbolisera tillsammans.

– Eftersom vi bjuder in tidigare lucior känns det självklart att de ska få behålla sin luciakrona som de en gång fått äran att bära, säger Catrine Bruce.

Välgörenhetsspåret finns dock kvar precis som tidigare.

– I vår sändning av luciakonserten kommer alla som kollar kunna skänka valfri summa till Svenska kyrkans julkampanj som i år riktar sig mot kriserna i samband med covid-19. Arbetet med kyrkan är ett fint samarbete vi har haft de senaste åren.

De fem luciorna kommer att presenteras i tidningen löpande fram till lucia där alla får minnas tillbaka på sin tid som lucia.

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.