Hoppa till huvudinnehållet

Mohammad vill visa det vackra med Karlstad

Publicerad:
Mohammad Mehdi visar upp sina fotografier av Karlstad på stadsbiblioteket fram till 5 oktober.
Mohammad Mehdi visar upp sina fotografier av Karlstad på stadsbiblioteket fram till 5 oktober. Foto: Ida Myrin

När Mohammad Mehdi kom till Karlstad för fem år sedan kände han direkt en kärlek till staden. Nu vill han visa upp stadens vackraste sidor med fotografier han tagit utifrån sitt eget perspektiv.

– Jag är stolt över att bo i Värmland, säger han – fotografen själv.

Mohammad Mehdi, som nu är 21 år, flydde från Afghanistan 2015 och hamnade till slut i Karlstad. Han fastnade snabbt för centrumkärnan, bland annat på grund av alla byggnader och mötesplatser som ryms där, men också all liv och rörelse han mötts av där.

– Det är så stort, så mycket kärlek. I centrum ser man kvinnan, statyn – Sola i Karlstad. Personer badar på sommaren, i älven. Många restauranger finns i centrum och människor pratar med varandra. Jag älskar centrum.

– Många människor kommer från olika länder och städer och Putte i parken är roligt.

Fotointresset föddes för ungefär två år sedan. Det var dock inte förrän för sex månader sedan Mohammad Mehdi började fotografera med sin mobiltelefon. Visst kan dagens teknik leverera otrolig kvalitet på bilder, men drömmarna siktar högre.

– Jag önskar att ha en kamera, en Leica.

Broarna imponerar

Han tycker att många andra bilder som tas av Karlstad döljer den modernitet och funktionalitetsivern som han själv blivit förälskad i. De två faktorerna är ett bevis på välstånd och omsorg om människor, menar han. Det var en av anledningarna till att han ville börja avbilda staden från sitt eget perspektiv. Bilderna visas nu upp i utställningen Centralitet på Karlstads stadsbibliotek mellan 23 september och 5 oktober.

– Jag har en stolt känsla av att visa upp bilderna. Det är spännande och jag är excited inför utställningen. Jag är så glad för att kunna representera Karlstad med mina bilder.

Vad är det du uppskattar med Karlstad som du tror att andra, som kanske har blivit lite blinda för sin stad, kan missa?

– Varje jul, vid teatern, är det ljusspel på väggen. Det borde vara mer människor som ser ljusspelet.

– Inre hamn – den svyn med ljus, moln, vatten, speglingar och båtarna skiner och glänser i den här vyn.

Det är några av sakerna som Mohammad Mehdi snappat upp under sina år i Värmland. Men det som imponerat mest på honom är något annat:

– Människorna missar alla fina broar. Det finns så många. Broarna är Karlstads stolthet.

Artikeltaggar

AfghanistanFotograferingKarlstadNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.