• idag
  24 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.7 mm
 • söndag
  25 okt
  12°
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.6 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Färdig med det här året

Krönikor
PUBLICERAD:

Framåt slutet av förra året lät jag trycka upp väggkalendrar som jag gav bort i julklapp till mamma och mormor. Omslaget bestod av ett kollage med höjdpunkter från det galna året som gått. Det som började med att mamma blev postkodmiljonär och slutade med att jag blev pappa. Däremellan gifte jag mig.

Under kollaget kunde man läsa texten ”2020 – I hopp om ännu ett lyckoår”. Nu i efterhand känns det som att jag jinxade det. För inte blev det något lyckoår. Snarare tvärtom.

Coronapandemin lade sig som ett mörkt filter över allting. Man har vaknat varenda morgon med en ominös känsla inombords. Som om man är fången i en mardröm och hoppas på att bli väckt den 1 januari. Att någon ska badda ens svettiga panna och säga att det är över.

Om jag ska göra ett kollage över 2020 så kommer merparten av bildrutorna vara svarta. Majoriteten av de få ljuspunkter som finns involverar sonen. Jag vill inte ens tänka på hur det här året hade varit utan honom.

Om 2019 utmärktes av tur, kärlek och lycka så har 2020 utmärkts av otur, ångest och olycka. Inte ens när solen stod som högst på himlen under sommaren kändes det riktigt ljust. I slutet av sommaren gick en barndomsvän bort i en tragisk olycka, vilket lade till ytterligare ett lager i det mörka filtret. Ännu en obskyr hinna av surrealism.

Jag är så färdig med det här året. Jag är så färdig med all död, all sorg, all otur, all ilska, all tid som bara kastats bort. Jag vill ha kompensation. Jag har blivit bestulen på ett helt år. Det har vi alla blivit. Vissa har blivit bestulna på mer än så. Jag vill ha kompensation för oss alla. Finns det någon supportlinje man kan ringa om det här ärendet? Om det finns en så är det säkert två handläggare som ska hantera alla inkommande samtal så att man får tillbringa ett helt år i kö. Det vore väl inte mer än lämpligt sett till allt djävulskap 2020 redan bidragit med.

Det känns allt mer som att konsekvenserna av det här året kommer hemsöka oss i många år framöver. Både globalt och personligt. Vi kommer känna det på alla nivåer. I både samhällskroppen och vår egen. Det kommer skaka om oss ända ned i fundamenten. Vissa vanor kanske kommer tillbaka, men många förändringar är oåterkalleliga.

Något som jag dock börjat hitta tillbaka till är kreativiteten. Jag har insett hur mycket mitt välmående är kopplat till skapande.

Nu i september kan jag faktiskt glädjas åt att ha vunnit en Emmy Award tillsammans med Joseph Gordon-Levitts produktionsbolag HitRECord som jag varit engagerad i sedan 2013. Tillsammans med mängder av kreatörer runt om i världen har jag bidragit till YouTube Originals-serien Create Together vars syfte varit att visa just hur viktig kreativiteten kan vara för att stå ut under pandemin. Hela världen lider, men tillsammans kan vi börja läka.