Hoppa till huvudinnehållet

Kristin Idskog – hemvändare som tror på kulturlivet

Publicerad:
Kristin Idskog ser fram emot sitt nya jobb och tycker att det händer mycket spännande i Karlstad.
Kristin Idskog ser fram emot sitt nya jobb och tycker att det händer mycket spännande i Karlstad. Foto: Britta Staake

När Kristin Idskog berättade att hon skulle flytta tillbaka till Karlstad fick hon inga negativa reaktioner.

– Jag fick höra att Karlstad är en så trevlig stad och flera sa att de själva funderade på att flytta tillbaka. Jag tror att vi kommer att se fler hemvändare.

Den 1 september tillträdde Kristin Idskog tjänsten som kultur- och fritidsdirektör och efterträder därmed Mats Ahrén. Hon är uppvuxen i Karlstad och studerade vid universitetet här innan hon flyttade till Göteborg 2004. Nu senast kommer hon från en tjänst som HR-chef inom samhälle och kultur vid Göteborgs stad.

– Jag var huvudprojektledare för Göteborgs stads stora omorganisation som träder i kraft vid årsskiftet. Jag sökte den här tjänsten för att jag ville hem.

Van att pendla

Maken är smålänning och vill gärna bosätta sig i Värmland. Men Kristin Idskog har inte känt sig redo förrän nu, när den här tjänsten dök upp.

– Min man, som är kyrkoherde, söker jobb men det har inte funnits så många tjänster att söka just nu. Fast vi är vana att ha det så här. Jag har jobbat ibland annat Helsingborg, Ronneby och i Bodø i Nordnorge, jag har flyttat mycket.

En röd tråd

Kristin Idskog har även hon arbetat inom Svenska kyrkan i Ronneby och Göteborg. I Bodø jobbade hon som organisationskonsult inom specialistsjukvården.

– Jag har också arbetat som HR-chef vid Statens museer för världskultur. HR har gått som en röd tråd och man lär sig mycket om olika frågor.

Kristin Idskog är ny kultur- och fritidsdirektör.
Kristin Idskog är ny kultur- och fritidsdirektör. Foto: Britta Staake

Att återvända till Karlstad ser hon som "jättespännande".

– Karlstad har gott rykte i övriga kommun-Sverige. Det är ordning och reda här och Karlstad har bra storlek. Det händer en hel del här, det är mycket på gång.

Tjänsten omfattar kultur, fritid och turism och Kristin Idskog är intresserad av alla delar.

– De hänger ihop, det är viktigt med utåtriktade aktiviteter som är tillgängliga för så många som möjligt och kultur som lockar turister är jätteviktigt. Alla delar är roliga och ger samverkansvinster.

Samverkan

När det gäller tillgängligheten menar hon alla invånare, alla åldersgrupper oavsett social bakgrund och kulturer.

– Det finns ju även en social oro och trygghetsfrågor är viktiga. Det är inte bara upp till polis och socialtjänst att jobba med detta. Vi måste se över hur vi kan samverka bättre. Jag har jobbat i Bergsjön och det här är viktiga frågor att få upp på agendan.

Den pågående pandemin har slagit hårt mot kultur- och fritidssektorn.

– Till exempel har Sundstabadets intäkter minskat rejält. Det är också lite speciellt att komma in i detta läge, det kommer nog att ta längre tid att bygga upp relationer. Men min ambition är att besöka alla och se alla medarbetare.

Artikeltaggar

GöteborgKarlstads kommunKultur- och fritidsförvaltningenNyheterRonneby

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.