Värna välfärden med arbete

Ledare
PUBLICERAD:
Det möjliggör att de med lägsta inkomsterna kommer få mer kvar i plånboken och framför allt kommer det vara mer lönsamt att arbeta, skriver Arman Teimouri om Liberalernas budgetarbete.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatter. Livet ska inte vara ett lotteri, där dina chanser avgörs av vilken familj eller landsände du föds i. Därför vill jag värna välfärden på riktigt, inte genom att lägga högre och högre skatter på arbete och företagande.

Sveriges mål måste vara att bekämpa fattigdom. Genom att riva de hinder i vardagen som gör att människor fastnar i utanförskap och inte kommer i arbete. Hetsjakten på högre skatter måste helt enkelt sluta.

Den svenska välfärden kan inte tas för given. Den har byggts upp genom hårt arbete och innovativa företag. Vanliga människor har tagit ett stort personligt ansvar, för sig själva, sina familjer och för samhället. Det har gjort att det funnits resurser för de som behövt samhällets stöd.

Aldrig någonsin har välfärden varit i så starkt fokus som den har blivit under detta år. Med all rätt. En välfärd i världsklass är starkt kopplat till att fler går från bidrag till jobb. Ju fler som kommer i arbete, desto mer intäkter till vår gemensamma välfärd. Kalkylen är enkel.

Sverige har fortfarande världens tredje högsta marginalskatter. Samtidigt kan vi se att en pallplats när det gäller skatter inte återspeglar en bättre välfärd. Tvärtom toppas listan av Norge, Schweiz och Irland – tre länder med lägre skattetryck än Sverige. Sverige hamnar på en stabil åttondeplats.

Om vi nu är överens om att kalkylen är enkel, måste vi prioritera arbetslinjen. Sverige har fjärde högsta arbetslösheten i EU. Bara Grekland, Spanien och Italien hade i juli högre arbetslöshet än Sverige.

Dessutom fortsätter utanförskapet och integrationsskulden att växa. Mer behöver göras för att återstarta ekonomin efter pandemin. Den största klyftan i dag går inte mellan yrkesgrupper, utan mellan den som har och den som inte har ett arbete.

Det måste därför bli mer lönsamt att gå från bidrag till jobb. Under höstens budgetarbete har Liberalerna tagit fighten för att minska skatten för låg- och medelinkomsttagare. Det möjliggör att de med lägsta inkomsterna kommer få mer kvar i plånboken och framför allt kommer det vara mer lönsamt att arbeta. Och ju fler som kommer i arbete, desto mer till vår gemensamma välfärd.

I grund och botten handlar detta om en ideologisk skiljelinje i synen på rättvisa. Där den svenska vänstern vill utjämna inkomster måste vi istället ge alla möjligheter. Så ökar vi människors trygghet och frihet. Så stärker vi vår gemensamma välfärd.

Karlstad behöver ett levande företagsliv och en tryggare välfärd. Utan den ena funkar inte den andra.

Socialister bekämpar rikedom. Liberaler bekämpar fattigdom.