Hoppa till huvudinnehållet

"Världens viktigaste match"

Publicerad:
Karin Bylund projektledare för Göteborgs universitet och Chalmers gemensamma hållbarhetsvecka.
Karin Bylund projektledare för Göteborgs universitet och Chalmers gemensamma hållbarhetsvecka. Foto: Hugo Gustafsson, Göteborgs centrum för hållbar utvecklin

När Karin Bylund, 26, gick på högstadiet såg hon filmen The day after tomorrow. Den väckte ilskan och hon valde sida i det hon benämner som "världens viktigaste match".

I dag jobbar den tidigare Skåretjejen på Göteborgs centrum för hållbar utveckling och är projektledare för Göteborgs universitet och Chalmers gemensamma hållbarhetsvecka som arrangeras den 16-20 november.

– Det är första gången som de gör en gemensam hållbarhetsvecka och det är det enskilt största evenemanget som universiteten samarrangerat någonsin, så det blir coolt.

Ordförande i elevkår

Karin Bylund gick natur med samhällsinriktning vid Sundsta-Älvkullegymnasiet där hon under andra året valdes in i elevkårens styrelse för att under tredje året bli ordförande för Sveriges största elevkår. Efter ett års studier vid Karlstads universitet flyttade Karin Bylund till Göteborg där hon tog en kandidatexamen inom globala studier.

– Jag ville plugga hållbarhet och kandidatprogrammet innehöll bland annat internationell statskunskap, nationalekonomi och global ekonomi. Mycket var fokus på fred. Det var av samma anledning jag ville vara med i elevkåren, jag ville bidra med något större än det man bara kan göra på en plats.

Karin Bylund är sedan två år anställd vid enheten Göteborgs centrum för hållbar utveckling, en enhet som delas mellan Chalmers och Göteborgs universitet. Innan dess arbetade hon ett år på universitetets innovationskontor.

– Hållbarhetsveckan har jag jobbat med hela året, den vänder sig till både studenter och personal. jag anordnar också aktiviteter för studenter, sprider kunskap genom sociala medier med syftet att få studenter att träffa andra studenter och se det stora globala.

Foto: Nina Silow, Göteborgs centrum för hållbar utveckling

När kalendern tillåter frilansar hon som workshopledare, moderator och konferencier.

– Jag var ideellt engagerad även när jag pluggade. Många efterfrågar kunskap om hållbar utveckling och jag ser detta som ett schysst sätt att ge tillbaka och bistå med den kunskapen.

Event och korsord

Karin Bylund gillar att vara kreativ och menar att universitetet är en tillåtande plats. Hon säger att hon älskar event, bra och relevant hållbarhetskommunikation och korsord. Däremot gillar hon inte glastak, dåligt kaffe och inskränkta politiker. Och glastaken handlar om det bildliga, inte bokstavliga.

– I en mindre stad som Karlstad finns det mer strukturer som hindrar unga kvinnor.

Hållbarheten står i fokus för mycket hon gör. Det händer mycket på arenan nu, menar hon, och känner medvind i dessa frågor. Pandemin har också haft positiva effekter.

– Nu är världen i ett läge där vi kan förändra. Djur kommer tillbaka och luftkvaliteten har förbättrats. Vi har till exempel inte gjort en enda intern flygresa i år. Det finns kapacitet till förändring.

På Hållbarhetsportalen skriver hon om globala mål och forskning och att företagsledare aktivt kan välja att sätta hållbar utveckling i kärnan för företag och affärsidé. "Det är ingen enkel match vi går till mötes men jag är övertygad om att vi kan klara den. Vi unga har redan valt sida och tagit på oss lagtröjan".

Med i matchen

Karin Bylund ställer också frågan om hur vi vill bli ihågkomna av framtida generationer. Som den som vände sig bort från vetenskapen, staplade pengar på hög och handlade varor tillverkade av exploaterade personer med undermåliga arbetsvillkor? Eller vill du vara den som tog ansvar, slog näven i bordet och stod upp för mänskligheten och gjorde allt utifrån dina egna förutsättningar?

"För vilken sida vill du spela? Välkommen in i världens viktigaste match - vi behöver dig".

Karin Bylund brinner för hållbarhetsfrågor.

Artikeltaggar

Då & NuGöteborgKarlstads kommunNyheterSkåreSundsta

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.