Hoppa till huvudinnehållet

Ord ur krisen i coronatid

Publicerad:
Ismael Ataria kommer att gå igenom bidragen och läsa upp några utvalda i inspelningar som kommer att visas vid Värmlands bokfestival.
Ismael Ataria kommer att gå igenom bidragen och läsa upp några utvalda i inspelningar som kommer att visas vid Värmlands bokfestival. Foto: Gunilla Rung Klint

Hur har coronaåret påverkat värmlänningarnas reflektioner, känslor och erfarenheter? Nu har alla möjlighet att skriva ned sina tankar i diktform genom Bibliotek Värmlands projekt Ord ur krisen.

– Vi startade i torsdags och det har redan börjat komma in bidrag, så vi är väldigt nöjde, sa Petter Engelbertsson, webbsamordnare och projektledare på Bibliotek Värmland.

Insamlingen av bidrag går via biblioteken i Värmland men Petter Engelbertsson säger att man inte kommer att säga nej till bidrag från andra delar av landet.

Tolkar materialet

Nu kommer Värmlandsbördiga poeten Anders Brokvist, alias Ismael Ataria, som är med i projektet, att gå igenom det material som kommer in.

– Han kommer sedan att tolka en del material och spela in videosnuttar. Tanken är att vi ska premiärvisa dem vid Värmlands bokfestival i november, säger Petter Engelbertsson. Därefter planerar vi att sätta upp en vandrande utställning på biblioteken i Värmland där vi visar upp flertalet av dikterna som har skickats in.

Ismael Ataria har ännu inte börjat titta på materialet.

– Vi samlar ihop och jag kommer att titta på det här längre fram. Sedan kommer jag att spela in videor där jag läser upp utvalda dikter. Det kommer att bli dem som jag känner att de berör mig lite extra.

Pumpar ut sorg

Han säger att han själv i kristider alltid vänt sig till pennan och att det är ett utmärkt redskap att pumpa ut sorg, lidande och ångest. Han menar att han upptäckt att hans tankar kan ge andra människor tröst. Men i dagsläget skriver inte Ismael Ataria om coronapandemin.

– Nej, nu håller jag på med andra projekt. Jag skriver ljusa texter som lyfter upp mig. Jan gillar projektet för att det är något som skildrar tidsandan. Jag tycker om sådant som bränner till och är aktuellt.

Petter Engelbertsson, projektledare.
Petter Engelbertsson, projektledare. Foto: Privat

– Texterna behöver inte handla om virus, det kan vara så mycket annat, till exempel hur man känner sig, om ensamhet eller andra aspekter. Jag tycker att poesi, litteratur och kultur är bra eftersom det är ett sätt att få ur sig känslor. Att ge andrai insikter och känslor.

Under tiden projektet pågår kommer Ismael Ataria att ge skrivtips via Bibliotek Värmlands webbplats.

– Jag kommer att producera en del, jag jobbar också med workshops, bland annat i skolor.

Ann Skagerling. bibliotekarie på Kronoparkens bibliotek, är initiativtagare till Ord ur krisen.

Ann Skagerling, initiativtagare.
Ann Skagerling, initiativtagare. Foto: Privat

– För många är bibliotek starkt förknippade med utlåning av böcker, men för oss som arbetar på bibliotek är även alla möten och samtal som uppstår en viktig del av vår vardag. Inte minst under våren 2020 när vi alla delade någon form av förvirring i en för oss helt ny och oväntad situation. Då vi inom Bibliotek Värmland, ett samarbete mellan alla bibliotek i Värmland, började prata om att vi ville samla in de känslorna och tankarna många bär på kändes kopplingen till det skrivna ordet givet att utgå ifrån,

Bidrag till Ord ur krisen kan skickas in till och med den 11 oktober.

Artikeltaggar

BibliotekKarlstads kommunNöje/KulturPoesiVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.