Hoppa till huvudinnehållet

Nytt konstgalleri på Norrstrand

Publicerad:
Sofia Linder och Grete Lindström öppnar Norra galleriet på Norrstrand. Vid den första utställningen visar de sina egna verk.
Sofia Linder och Grete Lindström öppnar Norra galleriet på Norrstrand. Vid den första utställningen visar de sina egna verk. Foto: Britta Staake

Grete Lindström och Sofia Linder lärde känna varandra vid en sommarkurs på Kyrkerud i Årjäng förra året. Nu har de gått samman och öppnar Norra galleriet på Norrstrand. Galleriet invigs i morgon och under helgen visar de sin egen konst.

– Vi kommer att ha öppet vid utställningar, vi kommer kanske att ha någon utställning i månaden, säger Grete Lindström. Men vi kommer att använda lokalerna för ateljéer och kurser.

Grete Lindström har jobbat med konst under ett 30-tal år och startade Krut-rundan där hon sedan var projektledare under tio-tolv år. Sofia Linder är hårfrisörska som ägnar sig åt konsten vid sidan av sitt yrke.

Olika projekt

– Kurserna kommer att handla om målning, collageteknik och "citatteknik", säger Grete Lindström. Tillsammans med Britta Stolpe, som tidigare arbetade vid Bilda, kommer jag att ha en helgkurs för unga kvinnor som vill söka sin kreativitet.

– Jag är engagerad i Öppnare Väst och tillsammans med Folkbildarna Värmland jobbar jag med ett projekt på Våxnäs, säger Sofia Linder.

Svarade på annons

Efter Kyrkerud gick Sofia Linder en kurs hos Grete Lindström, som under 15 års tid hade en ateljé på Östra Kyrkogatan. Efter att sedan ha haft en tillfällig lokal på Herrhagen annonserade hon efter en lokal via Facebook. Sofia Linder svarade: "Jag vill vara med". När de hittade en lämplig lokal i korsningen mellan Skeppargatan och Norrstrandsgatan slog de till.

Grete Lindström gör också skulpturer, som dessa fåglar tillverkade av powertex och trasor.
Grete Lindström gör också skulpturer, som dessa fåglar tillverkade av powertex och trasor. Foto: Britta Staake

De båda ägnar sig gärna åt måleri och collage. Grete Lindström använder blandteknik och akryl och blandteknik.

– Det går i perioder. Jag gör också skulpturer, gärna fåglar. Då använder jag powertex som är ett härdningsmedel som man kan använda med till exempel trasor.

Sofia Linder håller också på med collage och färg. Hon avbildar ofta djur och använder gärna tidningspapper i sina collage. Bland annat har hon en tavla med motiv av höghus i tyg där enstaka detaljer utgörs av tidningspapper.

– Jag är rastlös i min konst och vill hela tiden testa nytt.

På ett stort tyg har hon gjort ett collage med en kvinna, prinsessa eller brud, med en svart fågel på axeln. Hon ser ledsen ut.

– Jag målar gärna känslor.

Sofia Linder håller också på med fotokonst och gillar att skriva poesi till sina bilder, till exempel "Fantasi är sinnet där vi möter allt", som hon tycket på ett bra sätt representerar de båda konstnärernas tankegångar.

Under fredagens invigning kommer Sofia Linders pappa och bror Arnie Nilsson och Peter Nilsson, att spela.

Pappa är med i Lill-Ingmars, de spelar fortfarande, säger hon.

Samkör med andra

Norra galleriet kommer att samköra sina utställningar med Konstfrämjandet, Galleri Värmland, Galleri Ekdahl och Galleri Bergman.

– Det finns många gallerier, Karlstad har blivit en konststad. Men vi är ensamma på Norrstrand, säger Grete Lindström.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKonstnärNöje/KulturNorrstrandUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.