Hoppa till huvudinnehållet

Deltidsbrandmannen: ”Någon måste åka”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se

Det har snart gått två år sedan Markus Arvidsson tackade ja till att bli deltidsbrandman, och han har inte ångrat sig en sekund.

– Det är det bästa jag gjort i livet, säger han.

Marcus Arvidsson jobbar som köksansvarig på Älvkullegymnasiet och täcker även upp som deltidsbrandman vid sidan av.
Marcus Arvidsson jobbar som köksansvarig på Älvkullegymnasiet och täcker även upp som deltidsbrandman vid sidan av. Foto: Ida Myrin

Tisdagen den 1 september var årets Brandman på jobbet-dag då deltidsbrandmän runt om i Sverige hyllades för deras insatser.

– Av Sveriges 16 000 brandmän är cirka 10 700 deltidsanställda. De deltidsanställda brandmännen är brandmän som, förutom att rädda liv inom räddningstjänsten, också har en huvudanställning i någon annan bransch, med andra yrkeskunskaper, säger Birgitta Johansson, kommunikatör på Räddningstjänsten Karlstadsregionen, och fortsätter:

– Deltidsbrandmännen utgör stommen i svensk räddningstjänst. Det finns ingen möjlighet att ha heltidskårer på alla orter och de utgör därmed en mycket viktig del av samhällets skydd mot olyckor.

En av dessa är just Markus Arvidsson – en 42-åring från Väse som annars jobbar som köksansvarig på Älvkullegymnasiet.

– Jag fick frågan av en annan deltidsbrandman i Väse och jag sa självklart ja, säger han.

Alltid beredd

Därefter gick det snabbt. Markus Arvidsson skickades iväg på kurser som bekostades av räddningstjänsten, så att han skulle kunna vara redo för allt arbetet kan innebära. Först grundutbildning för räddningspersonal i beredskap i sex veckor och sedan en veckas rökdykning. Efter det sattes han i tjänst och har fått åka på allt ifrån trafikolyckor och djurlivräddning till automatlarm och IVPA-larm (i väntan på ambulans).

Markus Arvidsson, i mitten, tillsammans med kollegorna (från höger) Johanna Avebring, Andreas Skoglund, Peder Bergström och stationschefen Maria Begström.
Markus Arvidsson, i mitten, tillsammans med kollegorna (från höger) Johanna Avebring, Andreas Skoglund, Peder Bergström och stationschefen Maria Begström. Foto: Privat

– Under de här dryga två åren har jag ryckt ut ungefär 40 gånger. Det är relativt lite faktiskt. Men Väse ligger också i mitten av Kristinehamn och Karlstad så det är inte alltid vi behövs.

När Markus Arvidsson kommer hem från sitt jobb i köket har han beredskap. Under dagarna är det någon som täcker för honom.

– Man får hela tiden hålla sig i närheten av stationen och vara beredd på att rycka ut, men det är det värt.

– Det är det bästa jag gjort i livet.

Han poängterar dock att det inte alltid är helt okomplicerat eftersom hela familjen involveras i hans arbete.

– Man skulle kunna säga att familjen är deltidsbrandmän, inte bara jag. Om jag måste sticka iväg får min fru ta hand om allt själv. Så hon är lika delaktig som jag.

Samhällsnytta

Markus Arvidsson har aldrig haft en dröm om att bli brandman, som många har redan från barnsben, men jobbet känns ändå som en självklarhet.

– Jag rekommenderar alla som kan att också hoppa på det här. Alla förväntar sig att någon kommer när man ringer efter hjälp, men någon måste åka också.

Känslan av att få göra nytta för samhället beskriver han som en stor tillfredsställelse, vilket givetvis är ett plus med tjänsten.

Här fick Markus Arvidsson, Robin Kjellman och Martin Gustafsson rycka ut på ett larm om en trafikolycka.
Här fick Markus Arvidsson, Robin Kjellman och Martin Gustafsson rycka ut på ett larm om en trafikolycka. Foto: Privat

– Man får finnas där för någon som behöver hjälp. Någon som har sin sämsta tid där och då.

– Dessutom få man en boost för att vilja träna och må bra. Man måste vara fräsch i kroppen för att klara av det här, så vad är en bättre morot till att träna än att få rädda liv?

Markus Arvidsson

Ålder: 42

Bor: Väse

Familj: Fru och barn

Gör: Köksansvarig på Älvkullegymnasiet och deltidsbrandman i Väse

Artikeltaggar

IntervjunKarlstadNyheterRäddningstjänstenVäseÄlvkullegymnasiet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.