Hoppa till huvudinnehållet

Skogsbrand för biologisk mångfald

Publicerad:
Här får David Larsson, medarbetare skog och friluftsliv på Karlstads kommun och Magnus Nordström från Skogsstyrelsen ta del av kursledaren Annie Johanssons, från Kyllesjö skog, kunskaper.
Här får David Larsson, medarbetare skog och friluftsliv på Karlstads kommun och Magnus Nordström från Skogsstyrelsen ta del av kursledaren Annie Johanssons, från Kyllesjö skog, kunskaper. Foto: Annica Granlund

Skogsbränder kanske ser obehagliga ut, men faktum är att de kan bidra till en skog som gynnar svenska skogsarter – åtminstone om bränderna sker under kontrollerade former.

– Det är en av de mest effektiva metoderna för en långsiktig biologisk mångfald, säger Sara Asker, naturvårdshandläggare på Karlstads kommun.

Under veckan fick Karlstads kommun öva på naturvårdsbränning. Planen är att under nästa år genomföra en bränning och då gäller det att ha kunskapen med sig. Historiskt har skogen drabbats av skogsbrand naturligt i en omfattning som präglade skogslandskapet och nu jobbar man med att människor ska starta, styra och släcka elden själva.

– Vi lär oss detaljplaneringen före och efter, justeringar utifrån landskap och vilka redskap och taktiker man ska använda. Även hur branden beter sig i olika marker.

För djuren i skogen

Sara Asker berättar att skogsbränder förr var en naturlig störning i det svenska landskapet och att man sedan 80- och 90-talet därför har försökt återskapa dem, men kontrollerat.

Håkan Eriksson, enhetschef skog och friluftsliv på Karlstads kommun fick öva på att släcka en brand.
Håkan Eriksson, enhetschef skog och friluftsliv på Karlstads kommun fick öva på att släcka en brand. Foto: Annica Granlund

– En stor del av våra skogliga arter har den döda veden som livsmiljö. Det blir en anstormning av insekter, förklarar hon.

Fler insekter innebär att hackspettarna blir nöjda. De, i sin tur, agerar byggherrar i skogarna så att andra småfåglar får bostäder.

När marken bränns får man också en rikare föryngring av trädslag som varit hindrade att uppkomma i risklädd skogsmark, som olika lövträd.

Brinna utan risk

Kursen leds av experter inom naturvårdsbränning och med Karlstads kommun deltog även länsstyrelsen, skogsstyrelsen och privata skogsförvaltare.

– Det är viktigt att veta vad man har möjlighet att styra, beroende på hur landskapet man har framför sig ser ut. Att kunna se till att det brinner utan att det blir en risk för spridning.

Artikeltaggar

Karlstads kommunNyheterSara AskerSkogsbränder

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.