Rösta som om det gällde livet

Ledare
PUBLICERAD:
Det amerikanska presidentvalet närmar sig. Ledarskribenten säger att det kommer ha en stor påverkan på både landet och resten av världen.
Foto: AP/TT
Det amerikanska ödesvalet närmar sig. Ett presidentval där två kandidater slåss om makten och där personfrågan blivit starkare än politiken. Den ena försöker framstå som en övermänsklig varelse, medan den andra försöker övertala väljare om att han inte är ”senil”.

Det amerikanska valet har stor påverkan både för sitt land och globalt. Det är ett val som kommer att påverka vår värld under en lång tid framöver.

Här i dagarna avslutades det republikanska partiet sitt partikonvent. Ett konvent som för många såg mer ut som ”The Trump show” än ett konvent där en sittande president skulle bli omvald. Till skillnad från tidigare partikonvent så talade varken tidigare presidenter eller profilerade partipolitiker. Istället var det fru, barn, svärsöner som var i fokus. De pratade om sin make och far som om han vore Jesus själv som var på besök i jordelivet.

När Donald Trumps äldsta son, Donald Junior Trump, talade under konventet pratade han om sin fars mod. Om hur hans politiska korrekthet blottar andras svagheter och att han just därför är en stor man och ledare. Att Donald Trump är en politiker som vågar säga sanningen, om det så skadar relationer inom sitt egna land eller internationellt. Han är en ledare som sätter USA och dess folk främst, och det utan att kompromissa.

Det demokratiska konventet, som till skillnad från det republikanske skedde digitalt, hade ett lite annat upplägg för mötet. Flertalet av de tidigare presidenterna, likt tidigare motståndare i presidentkandidatsvalet talade och då om enlighet. Tillsammans mot Trump för Amerikas framtid. Till och med Bernie Sanders, som var Joe Bidens starkaste konkurrent, deltog och uppmanade alla sina anhängare att kämpa för Biden. Han sa bland annat att ”vår demokratis framtid står på spel. Hela vår planets framtid står på spel”. Det är med andra ord dags att agera.

Skillnaderna mellan konventen och hur det egna partiet slött upp bakom sin presidentkandidat var slående. Och jag kan inte annat än att fundera över hur det egna amerikanska folket reagerade på dess olikheter.

Att USA är och varit en viktig maktspelare i den internationella politiken går inte att undgå. USA behövs där i väst som en garant för människors fri- och rättigheter, och under de senaste åren med Trump som president har de dragit sig tillbaka från sitt ansvar. Som när coronaviruset bröt ut och världen tillsammans försökte finna en lösning, så drog USA in pengarna till den organisation som höll ihop arbetet.

USA har förändrats mycket under de senaste fyra åren och konventen som genomfördes här i augusti var bara ett bevis på det. Jag ska inte sticka under stolen med att mitt resonemang nog påverkas av att jag föredrar Joe Biden före Donald Trump. Jag hoppas och önskar alla dessa Trump-supporters förstår att världens mäktigaste land inte kan drivas av en person med så stort ego. Det skapar en farlig och ohållbar situation. Som Michelle Obama konstaterade – det gäller att rösta som om det gällde livet. En sanning med modifikation för vissa, men långt ifrån för alla.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.