Hoppa till huvudinnehållet

Frödingdag kan bli hans flaggdag

Publicerad:
     På lördag är det 160 år sedan Gustaf Fröding föddes. I år blir det ett firande på distans för Frödingsällskapet.
På lördag är det 160 år sedan Gustaf Fröding föddes. I år blir det ett firande på distans för Frödingsällskapet. Foto: PRESSENS BILD

I 50 års tid har Frödingsällskapet uppmärksammat skaldens födelsedag den 22 augusti. Men i år, på 160-årsdagen, blir det ett firande med förhinder. I stället vill sällskapet starta en ny tradition med en allmän flaggdag i Karlstad.

Frödingsällskapet brukar anordna tre Frödingdagar med diktprogram vid Frödingstatyn, stadsvandring i Frödings fotspår, guidad busstur i Alsterdalen, musik, poesi och föredrag. Men inget av dessa arrangemang går att begränsa till 50 personer varför det blir ett annorlunda firande.

– På grund av coronan blir det ingen fest, säger Björn Sandborgh, ordförande. Så vi får fira på distans i stället. Det kommer att göras inspelningar på olika platser där några styrelsemedlemmar läser dikter, sjunger och säger några ord. Inspelningarna lägger vi ut på Facebook.

Själv kommer Björn Sandborgh antagligen att göra en inspelning där han sjunger Nypenrosa vid Alsters herrgård.

Frödingsällskapet vill också starta en ny tradition och göra 22 augusti till allmän flaggdag i Karlstad för att hedra Gustaf Fröding.

– Det var för ett år sedan som några personer i Karlstad tyckte att det vore en bra idé, men det har inte blivit av. Nu ser vi det som ett sätt att högtidlighålla Fröding. Båstad har en egen flaggdag för att hylla Birgit Nilsson, så vi kommer att lämna in en ansökan.

Som lite kuriosa kan nämnas att kung Carl Gustaf under ett besök i Karlstad, just den 22 augusti, menade att Frödings födelsedag är Värmlands inofficiella nationaldag.

– Det var förmodligen ett skämt men det visar ändå Frödings storhet i den kungliga sinnevärlden, säger Björn Sandborgh.

Gustaf Frödingsällskapet har omkring 1 400 medlemmar. Sällskapets tre huvudpunkter är att ge ut en årsbok, dela ut ett lyrikpris och Frödingdagarna. Lyrikpriset ställeds in i år på grund av coronan men årsboken, Gustaf Fröding skildrad av Ida Bäckmann, gavs ut.

Artikeltaggar

AlsterGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.