Hoppa till huvudinnehållet

Svenska företag blöder – kämpa för mer frihet

Publicerad:
Frihetskampen i Belarus inspirerade Arman Teimouri till att kämpa mer för frihet i Sverige.
Frihetskampen i Belarus inspirerade Arman Teimouri till att kämpa mer för frihet i Sverige. Foto: Dmitri Lovetsky

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tänk vilken kraft som finns i frihet! Jag såg på nyheterna om demonstranter i Belarus som kräver frihet från diktatorn i Belarus - Lukashenko. Heja alla frihetskämpar! Omedelbart blir jag inspirerad att kämpa för mer frihet här på hemmaplan.

Vi har inga diktatorer här i Sverige eller i Karlstad. Men vi har små exempel på ofrihet, som i den lilla världen blir stora hinder och begränsningar. Det finns extremister som försöker tvinga på andra sina idéer. Det finns byråkrater som stoppar entreprenörer. Men varje dag står folk upp mot ofriheten.

Dessa frihetskämpar i vardagen vill jag uppmärksamma som ledarskribent här i Karlstads-Tidningen. De som kämpar för att förverkliga en idé i eget företag eller den lärare som ser varje elevs potential. Den som vägrar låta extremister bestämma vilket Sverige vi ska ha.

De senaste veckorna har jag träffat så många företagare som är rädda för vad som håller på att hända. Välfungerande verksamheter håller på att gå under. De upplever att politiker inte lyssnar på dem.

Att vänsterflanken alltid sett ner på företagare är ingen nyhet. I deras ögon har det nämligen aldrig varit fint nog att driva företag, att vara den som vågar anställa och att vara den som skapar möjligheter för den som finns på arbetsmarknaden.

Och när finansminister Magdalena Andersson gladligen berättar att våra lador är fulla beror det givetvis på att välmående företag betalar skatt. Den sistnämnda detaljen är något som hon gärna utelämnar. Hon utelämnar också detaljer om att det är genom att våra företagare vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår gemensamma välfärd.

Att dessutom, mitt under Coronapandemin, från vänsterflanken få höra att det svenska näringslivet står i skuld till staten är inget annat än ett hån mot våra företagare. Svenska företag blöder och det drabbar givetvis hela samhället. Under andra kvartalet 2020 uppgick antalet arbetslösa till 505 000, en ökning med 116 000 personer. Även om de flesta njutit av sol och bad så fortsätter varsel att öka och därmed kommer fler att bli arbetslösa.

Det är företagen som är jobbskaparna. Det är genom att de vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Höga ambitioner med välfärden bygger på att människor arbetar och att våra företag växer. Utan företagare stannar Sverige.

Karlstad ska vara en stad där människor vågar satsa på sina idéer. Där fler dörrar öppnas än stängs. Vänsterflankens pessimistiska syn på företagande är inte framtidens melodi.

Artikeltaggar

FöretagandeHammaröKarlstadLedareVälfärd