Hoppa till huvudinnehållet

Största farhågan är villainbrott

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se

Hammaröborna är mest oroliga för att utsättas för villainbrott medan invånarna i andra kommuner anser att polisen i första hand ska arbeta mot droganvändning.
Hammaröborna är mest oroliga för att utsättas för villainbrott medan invånarna i andra kommuner anser att polisen i första hand ska arbeta mot droganvändning. Foto: Anders Wiklund/TT

Under våren förekom en del problem med skadegörelse och ungdomar som drack alkohol. Sedan dess har trygghetsvandringar gjorts och Lennart Hynynen, sjukskriven kommunpolis, anser att Hammarö är en trygg kommun där man nu satsar på att arbeta mot droger.

– Föräldrar som vandrar är väldigt bra, de har en förebyggande effekt.

För ett par veckor sedan berättade KT om Trygghetsvandrarna Hammarö som började nattvandra under skolavslutningen. Lennart Hynynen gör bedömningen att skolavslutningen var mycket lugn.

– Det var i alla fall inga ungdomar på platser där de brukar vara, som Getingberget, Stockholmsudden eller Tunnan. Var det festande så skedde det hemmavid.

För andra året i rad toppar Hammarö kommun Sveriges kommuner och regioner, SKR:s lista över landets tryggaste kommuner. Enligt ”Öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet 2019” är Hammarö den kommun som har lägst antal våldsbrott i förhållande till antal invånare i Sverige. Rankningen utgår från fyra kriterier. Dessa är lägst antal anmälda våldsbrott, lägst antal anmälda stöld- och tillgreppsbrott, lägst antal utvecklade bränder i byggnader och antalet sjukhusvårdade till följd av olyckor.

– Hammarö ligger etta i många kategorier, säger Lennart Hynynen. Men det finns också en förklaring. Hammarö klassas som en pendlarkommun där det inte finns något nöjesliv eller nattliv, bara någon pizzeria och någon restaurang.

Det innebär att de som vill ge sig ut i nattlivet och åker till Karlstad. Om de ställer till med bråk här registreras bråket på Karlstad och inte på Hammarö, även om gärningspersonen är Hammaröbo.

Lennart Hynynen är kommunpolis i Hammarö kommun. Han anser att Hammarö kommun är en trygg kommun även om det sker brott även här. En förklaring till att så få brott anmäls är att förövarna utför dem i Karlstad i stället.

– Jag ser Hammarö som en väldigt trygg kommun, men visst förekommer brott som våld i nära relationer och stölder, säger Lennart Hynynen.

När hela Sverige blev en polismyndighet för några år sedan delades verksamheten även upp i sju regioner och ett antal lokalpolisområden. Hammarö ingår i lokalpolisområde Karlstad. Varje kommun skulle ha en egen kommunpolis och denna skulle i samarbete med kommunen skriva medborgarlöften.

– Hammarö skiljde sig avsevärt från de andra kommunerna när det gällde att ange största farhågan. I Hammarö ville invånarna att vi skulle prioritera att förebygga villainbrott medan man i andra kommunerna ansåg att det viktigaste var att bekämpa droger.

Tillsammans med kommunrepresentanter har polisen gjort så kallade trygghetsvandringar för att hitta platser som kan upplevas som osäkra. Dessa vandringar analyseras.

– I nuläget jobbar vi främst med att minska drogerna.

Artikeltaggar

BrottHammarö kommunNyheterPolisenTrygghetsarbete

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.