Hoppa till huvudinnehållet

Rekordstort antal på universitetet

Publicerad:

Den 31 augusti är det kursstart på Karlstads universitet och i år är rekordmånga studenter antagna. Men på grund av fortsatta restriktioner blir det en förlängning på distansundervisningen, åtminstone delvis.

– Det blir en väldigt speciell start, säger Anders Sahlin som är pressekreterare på Karlstads universitet.

Under den första veckan kommer nybörjarstudenter på program erbjudas en start på campus, för att komma in i studentlivet, men sedan följer en hel del distansarbete även för dem.

– Efter det kommer det att vara blandat från kurs till kurs för nybörjarstudenterna. Undervisningen sker både på campus och distans. Framför allt de som läser högre upp i årskurserna kommer ha mycket distans.

I våras, efter coronavirusets utbrott i Värmland, skickades alla studenter hem och trots att många saknade campus fungerade arbetet överlag bra.

– Det var en stor omställning för både lärare och studenter, men det fungerade ändå väldigt bra.

Rekord

Till höstterminen har 16 456 personer fått besked om att de blivit antagna till KAU:s kurser och program. Det är fler än någonsin. Anders Sahlin tror att det går hand i hand med att arbetsmarknaden förändrats under det gångna halvåret.

– Det är svårare att få jobb, kanske speciellt lite enklare jobb som man brukar hoppa på efter gymnasiet. Då börjar många att studera i stället.

Han förtydligar också att det givetvis inte kommer att vistas över 16 000 människor i universitetets lokaler samtidigt.

Restriktioner

För de som faktiskt kommer att befinna sig på plats finns det en hel del att tänka på. Personalen på universitetet har jobbat med skyltning och andra typer av påminnelser som uppmanar till avstånd mellan varandra.

– Vi är noggranna med information till både studenter och medarbetare om att man ska tvätta händerna och hålla sig hemma om man är det minsta sjuk. Medarbetare kommer också att arbeta hemifrån i mesta möjliga mån under hösten.

KAU uppmanar också till att ta sig till universitetet på cykel eller till fots för att minska trängseln i lokaltrafiken. Och de som inte deltar i kursstartsveckan uppmanas att jobba eller studera hemifrån för att minska trängsel.

– Sedan kommer vi att hänvisa till olika entréer så att inte alla går genom huvudentrén och vi kommer naturligtvis se till att grupper inte är för stora och att det går att hålla avstånd i våra salar.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads universitetNyheterSkolstart

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.