Hoppa till huvudinnehållet

Ny konsertsatsning där staden möter landet

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Daniel Engh och Gunilla Bertilsson Engh satsar på konserter i ett lantligt Väse. Förra sommaren växte konceptet Kullens gård fram och under augusti kommer tre evenemang att äga rum i ladan.
Daniel Engh och Gunilla Bertilsson Engh satsar på konserter i ett lantligt Väse. Förra sommaren växte konceptet Kullens gård fram och under augusti kommer tre evenemang att äga rum i ladan. Foto: Ida Myrin

Andra har backat men Kullens gård i Väse steppar upp. Trots coronapandemi och kulturkris får gårdens lada tre finbesök under augusti och planerna för 2021 börjar redan smidas.

Kullens gård ägs av syskonen Gunilla Bertilsson Engh och Micael Bertilsson och för ett år sedan kom Gunilla Enghs son, Daniel Engh, mer och mer in i bilden för att se hur gården kunde utvecklas. Marken har funnits i släkten sedan 50-talet och var ända fram till 80-talet en plats för jordbruk, men för ett år sedan skapades i stället rum för musik, kärlek och möten människor emellan.

Det var när Daniel Enghs bror skulle gifta sig förra sommaren som den rymliga ladan på gården renoverades. Det krävdes mycket jobb och slit men till slut växte en lantlig samlingslokal fram som framöver väntas rymma både bröllop och konserter.

– På bröllopet var det många som frågade om det skulle gå att hyra ladan så vi tänkte att det var lika bra att köra på, berättar Daniel Engh.

I samband med det kom också idén om konserter och andra evenemang och under samma sommar ann man med att bjuda in både Jack Vreesvijk och Johan Östling.

Båda spelningarna lockade mycket folk och intresset verkar kvarstå. Under sommaren arrangeras nämligen tre evenemang, med 45 platser var, och det är nu endast den sista konserten som har några få biljetter kvar. Först ut är Magnus Betnér som kör en stand-up-föreställning och han följs senare i augusti av Moonica Mac och Daniel Lemma.

Ute på landet

Både Daniel Engh och Gunilla Bertilsson Engh tror att många tycker om tanken av att komma ut på landet och att konserter på mindre ställen har en helt egen charm.

– Det blir mer personligt, säger de.

Tanken är att Kullens gård ska bli en plats där "staden möter landet".

– Det här är ett kulturhistoriskt område och det är inte för stort. Det finns en naturlig gräns för hur många som kan vara här och därför håller det sig väldigt intimt här, säger Gunilla Bertilsson Engh.

Just nu rymmer ladan 150 personer men det finns planer på att göra en läktare. Det finns även en del tankar på större evenemang när coronaviruset har ebbat ut.

– Jag har tänkt att man kan arrangera en festival här ute, med två olika scener. Folk verkar vilja spela i lador och det finns många lokala artister från takterna runtomkring man skulle kunna ta in, säger Daniel Engh.

Värnar om bygden

Det lokala är överlag något som personerna bakom Kullens gård vill främja. När tillfälle ges samarbetar de med andra företag och personer runtomkring och något de ständigt strävar efter är att få en levande landsbygd.

– Folk trivs här när de väl kommer ut. När vi arrangerade spelningarna här förra året tänkte vissa "okej, Väse mitt ute i skogen" men när folk väl kom hit var de imponerade.

Artikeltaggar

KonserterNöje/KulturVigslarVäse

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.