Hoppa till huvudinnehållet

En tryggare ö för de unga

Publicerad:
Anna Persson och Marie Dyberg nattvandrar på Hammarö för att de unga ska ha en trygg plats att vara på. Foto: Annica Buvik

Föräldrar på Hammarö har börjat nattvandra för att göra ön tryggare för ungdomarna. Efter en tids stök och många klagomål drogs gruppen Trygghetsvandrarna i gång.

– Vi kände att det klagades väldigt mycket men ingen riktigt ville göra någonting, säger Marie Dyberg.

Den första nattvandringen genomfördes på skolavslutningen. Trygghetsvandrarna Hammarö har redan 630 medlemmar. Responsen har varit både ris och ros.

– Många är glada och tacksamma och vi är flera som sluter upp. Sen är det en stor majoritet som inte gör något väsen av sig alls i gruppen. Och de som frågat varför vi ska jaga bort ungdomarna, säger Anna Persson, som var initiativtagare till gruppen.

Urspårade fester

Innan skolavslutningen berättar de om två stora fester som spårade ur. En var på Kilene och en vid Stockholmsudden.

– Det var lite det som var anledningen till att vi måste samla oss på något vis och göra något, säger Anna Persson.

Båda har de barn varav två döttrar i fjortonårsåldern.

De försöker ordna organiserade nattvandringar varje helg. Man samlas vid Hammarö församlingshem vid 21-tiden.

– Sedan går vi en runda och stämmer av. Det kan även vara så att någon skriver i gruppen att nu är det till exempel mycket ungdomar på skolgården på Mörmoskolan. Då tar vi en koll, antingen vi som är ute och patrullerar eller någon som kanske är i närheten. Det är inte det att de inte får vara där. Det är bara att hålla koll så att det inte spårar ur liksom. Nyligen var det arton glasrutor som blev förstörda, säger Marie Dyberg.

– Men det är den enda skadegörelsen som varit sedan vi började. Innan var det jättemycket, säger Anna Persson.

De har ett nära och bra samarbete med polisen.

– Vi kan när vi vet att det är mycket alkohol inblandat ringa till polisen och säga var ungdomarna håller till och de tar en tur. För även om de inte gör något ingripande så lugnar det stämningen lite, säger Anna Persson.

Blivit lugnare

Att det har blivit lugnare på ön vittnar de båda om och de flesta ungdomarna tycker också att det varit bra att ha vuxna ute.

– Jag har pratat med några som tycker att det är bra att vi finns. Sedan finns det förstås några som tycker att de känner sig förföljda. Men vi vill ju inte förstöra, vi vill bara se att de är okej och att de inte är allt för unga de som dricker alkohol.

De planerar nu att göra Trygghetsvandrarna Hammarö till en ideell förening.

– Det blir lite enklare att få sponsorer då och få västar och kunna söka bidrag. Jag tänker även att det vore bra om man kunde ha en jourtelefon. Där ungdomarna kan tipsa via sms eller ringa om det är något. Nu vet de ju inte vem de ska vända sig till, säger Anna Persson.

”Trygg vuxen”

Under hösten planeras olika föreläsningar, bland annat ska en polis föreläsa för föräldrarna om alkohol och droger bland unga. Visionen är även att få de unga mer aktiva, att de själva kan komma med förslag vad de behöver.

Ett ökat förtroende mellan nattvandrarna och ungdomarna jobbas det också för.

– Man kanske inte vågar ringa föräldrarna själv för det kan bli att svika förtroendet till kompisen. Det kan vara bättre att någon annan vuxen gör det. Så tanken är att det förtroendet ska finnas och att de vet vilka vi är och var vi finns. Vi ska inte vara några som förföljer och förstör utan en trygg vuxen som är ute, säger Marie Dyberg.

Artikeltaggar

HammaröNyheterTrygghetsarbeteUngdomar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.