Hoppa till huvudinnehållet

Gatukonst tar över Karlstads centrum

Publicerad:
Karlstad street arts konstnärliga ledare Marthe Hem, tillsammans med målaren Henric Thåg,
Karlstad street arts konstnärliga ledare Marthe Hem, tillsammans med målaren Henric Thåg, Foto: Ida Myrin

Karlstads stadskärna lyser av liv och färg trots en, på flera sätt, grå sommar. Projektet Karlstad street art låter lokala gatukonstnärer sätta sin prägel på centrum och konstfamiljen blir bara större och större.

– Detta är ett stort samarbete mellan Karlstad innovation park, Mitt i city, Centrum Karlstad, Brickfield och Karma store med finansiering från Karlstads kommun, berättar Marthe Hem som är konstnärlig ledare för projektet.

Initiativet togs av näringslivet när man märkte av coronavirusets konsekvenser på centrumhandeln. Man ville ge människor en anledning till att komma ner på stan och stanna upp.

– Man ville också attrahera de som åker på hemester och det verkar vi ha lyckats med.

Hög nivå

På väggar och egenbyggda kuber runt om i stan har spraykonstnärer, med olika kopplingar till Karlstad, fått fria händer att skapa något uppseendeväckande som representerar deras egen stil. Detta har resulterat i en stor konstvandring som är tillgänglig för vem som helst, när som helst på dygnet. I dagsläget står utställningen kvar till och med vecka 40. Vad som händer med konstverken efter det återstår att se.

– Förhoppningen är att vi får göra det här igen, säger Marthe Hem.

Det var hon som valde ut vilka målare som skulle bli en del av projektet.

– Det var viktigt för mig att de har en stark koppling till Karlstad och vi har den kompetensen här. Jag vet att det finns folk i stan som är väldigt duktiga och håller en hög nivå.

Henric Thåg har fått gå lös på två av projektets kuber.
Henric Thåg har fått gå lös på två av projektets kuber. Foto: Ida Myrin

Svartvita lekfulla melankoliska avbilder av vardagen. Så skulle man kunna beskriva Henric Thågs unika målningar som alltid baseras på skisser ur ett ritblock.

– Mina rötter finns i graffitikulturen, säger målaren själv.

Han har alltid haft ett intresse för att teckna och när graffitin kom in i hans liv kunde han utveckla en egen stil av mixen.

– Jag fann min identitet i hip hop och bild så efter ett tag med traditionell graffiti kunde jag grena ut till det jag gör i dag.

Vad är det då?

– Jag försöker göra så mycket som möjligt med så lite som möjligt.

Med endast svart färg lyckas han återskapa människor, prylar och händelser han sett.

– Det får gärna vara lite regnigt och dovt, jag tycker om det uttrycket. Det är tråkigt med perfekta saker.

Alla större målningar han gjort, inkluderat sina insatser till Karlstad street art, ser ut som att de kommer direkt från ritblocket och Thåg förklarar att mycket av hans konstnärsskap går ut på att skissa.

– Allt föds i skissblocket. Jag fångar ögonblick och människor jag ser och en hel del cyklar och bilar har det nog blivit, säger han och sneglar på Hagatorgskuben som pryds av en svartvit bilkyrkogård.

När han för över sina idéer på väggar, eller i det här fallet kuber, har han referensfoton som agerar ledsagare i skapandet.

– Resten är impulsivt och intuitivt.

Just nu är Christofer Sagie insnöad på 80-talsfärger.
Just nu är Christofer Sagie insnöad på 80-talsfärger. Foto: Ida Myrin

Färgsprakande djur i 80-talstoner pryder sedan den här veckan gamla Hollandias fönster på Västra torggatan. Här har nämligen spraykonstnären Christofer Sagie fått fria händer.

Christofer Sagie började med graffiti under sina tonår. Sedan dess har han fastnat för olika teman, men just nu är det djur och natur som oftast lyfts fram i hans målningar.

– Det har blivit mycket sådant på sistone. Gärna med vattenfärgseffekter också, säger han.

– Jag tycker om att skapa känslan av att något är till exempel penselmålat, även om jag använder mig av spray.

Just pastellfärgerna har inte alltid varit en självklar del av hans stil, men på senaste tiden har det varit en tanke svår att släppa.

– Flummiga 80-talsfäger är coolt. Bring back 80-talsfärgerna.

På Västra torggatan har han gjort två fåglar och två fiskar, eller "blubb blubb-fiskar" som han själv beskriver dem, som förbipasserande omöjligt kan missa.

Sagie berättar att han gav målningen en riktig chans under 2014.

– Det var då jag bestämde mig för att försöka bli bra. Jag började lägga mer tid på det i stället för att göra allt slarvigt, som jag gjorde innan.

Och visst är det så att övning ger färdighet. Eftersom han är tatuerare till vardags får han måla även i sitt yrke.

– Det är skönt att måla. Det är bra terapi. En sådan hobby som gör att man kan släppa allt annat runtomkring.

Artikeltaggar

Centrum KarlstadGraffitiHenric ThågInnovation parkKarlstads kommunMitticityNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.