Hoppa till huvudinnehållet

En fotoutställning av vinnare

Publicerad:
På Naturum hänger nu de vinnande fotografierna i tävlingen Värmlandsfoto 2020.
På Naturum hänger nu de vinnande fotografierna i tävlingen Värmlandsfoto 2020. Foto: Ida Myrin

Föreningen Värmlandsfoto har hållit på i över 40 år och en tradition de håller i är fototävlingen som delar samma namn som föreningen. Just nu, fram till och med 30 augusti, kan allmänheten ta del av de vinnande bilderna på Naturum i Karlstad.

– Vi lägger upp det hela på höstkanten och medlemmarna får lämna in bilder fram till mitten på januari, förklarar Bernt Magnusson, ordförande för Värmlandsfoto.

– Sedan går de ut till olika jurys som ska dela ut brons, silver och guld till de tre bästa bilderna och även diplom till ett tiotal som de tyckte stack ut.

Utställningen går att se fram till slutet av augusti. Efter det tas den med ut på turné.
Utställningen går att se fram till slutet av augusti. Efter det tas den med ut på turné. Foto: Ida Myrin

Alla jurymedlemmar är alltid utomstående, ofta tillhörande andra fotoklubbar runt om i Sverige. De bedömer en varsin så kallad klass, alltså kategori, och det finns åtta stycken totalt – färg enstaka bild, monokrom enstaka bild, färg kollektion, monokom kollektion, natur, experiment, mobilfoto och tema. Temat är nytt för varje år och den här gången var det "miljö" som skulle tolkas.

– Vi var lite fundersamma från början eftersom det är ett så brett ämne, men det blev fantastiska tolkningar.

Värmlandsfoto är en sammansättning av flera olika fotoklubbar i Värmland och det är medlemmarna i de klubbarna som kan delta i tävlingen.

Många deltog

I år kom runt 750 bilder in till de olika klasserna och av dem utsågs 24 medaljörer.

– Vanligtvis överlämnas medaljerna högtidligen i samband med årsmötet men i år har vi fått skicka på posten, säger Bernt Magnusson.

Medlemmarna i föreningen Värmlandsfoto har fått skicka in bidrag till åtta olika kategorier.
Medlemmarna i föreningen Värmlandsfoto har fått skicka in bidrag till åtta olika kategorier. Foto: Ida Myrin

De vinnande bilderna hänger på Naturum i Mariebergsskogen fram till slutet av augusti och sedan åker de iväg på turné för fler att se.

– I september ska utställningen vidare till Hällefors och sedan går den vidare lite mer.

Artikeltaggar

FotograferingNaturumNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.