Hoppa till huvudinnehållet

Trilogin har landat men skrivlusten består

Publicerad:
Martin Bärjed slutade som journalist och blev legitimerad psykolog. Men han fortsatte att skriva och är nu klar med trilogin Saga från ett skogsbryn.
Martin Bärjed slutade som journalist och blev legitimerad psykolog. Men han fortsatte att skriva och är nu klar med trilogin Saga från ett skogsbryn. Foto: Privat

Har man en gång varit skribent lever skrivlusten kvar, även om man byter jobb. Det är Martin Bärjed ett talande exempel på. Sedan han sadlat om från journalist till psykolog fortsatte han att skriva, fast nu blev det böcker. Nyligen kom tredje delen i trilogin Saga från ett skogsbryn.

Martin Bärjed kommer ursprungligen från Karlstad men bor numera i Kil. Efter ett dussin år som journalist på Värmlandsbygden erbjöd han sig frivilligt att gå, när det skulle bli neddragningar.

– Jag var sugen på något annat så jag började studera till psykolog. Jag hade ingen aning om hur arbetsmarknaden såg ut, men det visade sig finnas ett brett fält. I dag jobbar jag på AF Rehab till arbete i Karlstad.

Lust och plåga

Martin Bärjed beskriver skrivandet som en klåda, ibland en plåga, men mer lust. Idén till Saga från ett skogsbryn kom till i slutet av utbildningstiden när han skulle skriva en uppsats.

– Jag satt och bearbetade statistik i ett statistikprogram. Jag hade läst någonstans att vänster hjärnhalva står för ordning och organisation medan den högra svarar för kreativitet. Jag kände att jag var tvungen att ge den högra halvan en chans så jag satt med två dokument uppe på datorn och skrev växelvis.

Debuten kom 2017, Saga från ett Skogsbryn - Rotskott. Året därpå kom Saga från ett skogsbryn - Vådeld, och nyligen kom trean, Saga från ett skogsbryn - Återväxt. Samtliga är utgivna på Visto förlag. Han hade från början svårt att komma på i vilken genre böckerna passade in.

Spekulativ fiktion

– Det blev snarare så att genren valde åt mig. Jag hade väldigt roligt när jag skrev och kände att det kunde bli en historia. Men när jag skulle skriva ett följebrev till förlaget visste jag inte vilken genre jag skulle ange. Det blev realistisk fantasy. Sedan jag hade blivit lite kunnigare började jag kalla dem spekulativ fiktion.

Skrivandet är både lust och plåga, men mest lust, säger Martin Bärjed.
Skrivandet är både lust och plåga, men mest lust, säger Martin Bärjed. Foto: Privat

Tidningen På jobbet skriver i sin recension att "Det är lite Games of thrones möter Gösta Berlings saga över det hela". Martin Bärjed beskriver sin känsla när han skriver som "tänk om det här skulle hända".

– Det är en värmländsk skröna, böckerna utspelar sig i ett framtida Värmland. Det är fantastik och jag funderar, är det hit det pekar?

Recensionerna har varit enbart positiva.

– Jag har bara fått fina värmande ord.

De två första böckerna kom ut i en upplaga på 1 000 exemplar vardera, den tredje i 500 exemplar. De finns ännu inte som ljudböcker.

– Men det är ett av mina kommande tre i topp-projekt. Ljudböcker var min räddning när jag reste till studierna i Örebro.

Nya idéer

Nu är trilogin klar och Martin Bärjed skulle kunna pusta ut. Men nya planer och idéer ligger på lut.

– Serietecknaren Joakim Lindengren kontaktade mig och skrev att han önskade en fortsättning för en av figurerna i böckerna. Jag tänkte först "nej" men sedan började jag skissa. Tanken är en kortare berättelse i ljudform.

Martin Bärjed har också börjat jobba med en historisk roman i samarbete med en amatörhistoriker.

– Skrivandet är tudelat. Nu har jag läst om mina böcker och känner att jag kan gå i gång på något nytt. Jag har nog 20 påbörjade projekt så det gäller att kunna välja och välja bort.

Artikeltaggar

Då & NuFörfattareKarlstads kommunKilNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.