Hoppa till huvudinnehållet

Före detta karlstadsbon Ísak driver skivbolag

Publicerad:
Före detta karlstadsbon Ísak Ásgeirsson driver Kniven PR och skivbolaget Welfare Sounds & Records i Göteborg.
Före detta karlstadsbon Ísak Ásgeirsson driver Kniven PR och skivbolaget Welfare Sounds & Records i Göteborg. Foto: Karolina Thunberg

Ísak Ásgeirsson var karlstadsbo i drygt tolv år. I dag driver han Kniven PR och skivbolaget Welfare Sounds & Records i Göteborg.

Det var precis innan han skulle börja nian som Ísak Ásgeirsson flyttade till Karlstad. Men syftet med flytten var egentligen inte hans studier utan föräldrarnas, då de skulle studera på Karlstads universitet. Innan dess bodde familjen ett och ett halvt år på södra Jylland, men ursprungligen kommer de från isländska Hafnarfjörður.

Vad tyckte du om att bo i Karlstad?

– Jag gillade det! Så småningom flyttade mina föräldrar vidare men jag valde att stanna kvar. Jag bodde en sväng i USA och Tyskland men Karlstad kändes alltid som en naturlig stad att komma tillbaka till.

Vart i Karlstad bodde du?

– Mestadels på olika platser på Kronoparken men även en sväng på Herrhagen och på Kvarnberget.

Efter att ha gått nian på Frödingskolan studerade Ísak samhällsprogram på Sundstagymnasiet följt av Kommunikation och Globala medier vid Karlstads universitet. Det var först när han flyttat till Göteborg som musikbranschen kom in i bilden, då han studerade Music Business på distans.

Det var i samband med det han kom i kontakt med skivbolaget Welfare Sounds & Records som startades 2015. Tanken var att han bara skulle vara där i en halvtimme och ställa några frågor om hur det är att driva skivbolag. Men han blev kvar.

– Det blev en heldag med öl, häng och massa musikprat i stället. Efter det provade jag lite olika saker i skivbolaget och studion, det blev en sorts inofficiell praktik. Ett halvår senare fick jag sedan frågan om jag helt enkelt ville vara med och driva hela skutan.

Vad fick dig att starta Kniven PR?

– Det har funnits en rad släpp genom åren som jag har velat jobba med men som inte riktigt platsat på skivbolaget. Jag såg också att det fanns behov av någon som kunde erbjuda tjänster till mindre akter eftersom de flesta aktörerna som fanns på marknaden var ganska stora och därav ganska dyra för mindre band. Gensvaret har varit riktigt bra sedan starten förra året och jag har en hel del spännande samarbeten på gång.

Ísaks intresse för musik sträcker sig tillbaka till barndomen. Han och hans fem syskon har alla gått i musikskola och fått möjligheten att spela många olika instrument. Mycket tack vare att mamman sett musik som ett språk alla borde få lära sig.

– Jag spelade elgitarr i flera år när jag var ung men tappade sedan intresset för det. I trean på gymnasiet rekryterade en kompis mig som trummis till hans band. Jag hade aldrig spelat trummor förut men efter några intensiva lektioner av honom i hans garage fick jag mersmak.

Hade du någon minnesvärd musikupplevelse i Karlstad?

– Det finns en hel del! De flesta av Club Pebbles evenemang sitter inpräntade i minnet, kanske med Daniel Romanos spelning  på Café August i topp. Finns även en hel del fina minnen från Båten såsom en riktigt bra spelning med Music Box.

Vilken är den största utmaningen med PR- och musikbranschen?

– Det släpps ju så otroligt mycket musik hela tiden och att hitta en plats i bruset kan ibland vara en riktig utmaning. Oftast går det bra om man ger sig själv nog med tid att jobba, men många tenderar att ha ganska bråttom med att få musiken släppt. När man redan lagt så mycket jobb på att skriva och spela in några låtar är det synd att bara kasta ut det utan någon närmare eftertanke.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag skriver och spelar musik i bandet Baula och ett nystartat projekt där vi ska göra musik till dataspel. Tar långa promenader med min hund, försöker få bukt med mitt ohälsosamma Youtube-beroende, spelar bräd- och dataspel och läser.

Blir det något besök i Karlstad framöver?

– Det blir det lite då och då eftersom min sambos föräldrar bor där.

Artikeltaggar

Café AugustFrödingskolanGöteborgIntervjunKarlstadKarlstads universitetNöje/KulturNyheterSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.