Rör på dig och må bra

Ledare
PUBLICERAD:
Det är aldrig för sent att börja motionera och träna. Om du dessutom tänker mer på vad du äter och hur mycket du äter, kommer det också att bidra till att du mår bättre, skriver Per Scheutz.
Foto: Jessica Gow/TT
Aktivitet. Mens sana in corpore sano – en sund själ i en sund kropp. Ett uttryck som en gång i tiden myntades av den romerske författaren Juvenalis.

När jag i gymnasiet hade gymnastik i en svettig brottarlokal, fanns denna sentens på väggen. När vi elever inte var tillräckligt aktiva i brottningen brukade gymnastikläraren peka på tavlan med texten. Fysisk aktivitet är bra för både kroppen och knoppen. En som verkligen framhäver detta är läkaren och psykiatern Anders Hansen, känd för sina utmärkta böcker ”Hjärnstark” och ”Skärmhjärnan” och högintressanta program i radio och TV. Han har inte minst lyft fram det faktum att fysisk aktivitet har positiva effekter på så kallade kognitiva funktioner som tänkande och minne.

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ? Se då till att röra på dig. I dessa coronatider är det dessutom viktigare än någonsin att anstränga sig för att hålla igång såväl hjärnan som kroppen. Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, mycket bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Forskning visar att ett halvt års måttlig och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av trettio års åldrande. Den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt sett tio år yngre i kroppen än den som inte tränar. För varje procent man ökar sin muskelmassa kan man lägga på ett och ett halvt år till livslängden. Det är bättre att motionera lite och ofta än länge och sällan. Raska promenader kan i många avseenden vara lika effektiva som mer intensiv träning. Promenaden och löprundan omvandlas till mental uppgradering.

Efter att för egen del ha fullgjort 13 Stockholm Marathon, 20 Götajoggar och 26 långdistanslopp i det våta elementet, varav 13 i Vansbro och 13 i Riddarfjärden i Stockholm i allt från 15 till 22 grader i vattnet utan våtdräkt försvann motivationen att delta i motionslopp såväl på land som i öppet vatten.

Efter ett par år utan särskilt regelbunden träning började hustrun allt oftare komma med synpunkter på att makens omfång i färdriktningen börjat tillta i påtaglig grad. Hon tog ett utmärkt initiativ och anmälde oss båda till ett gym. Det var alldeles förträffligt och hon har inte hållit på lika länge som jag, som nu är inne på mitt sjuttonde år på samma gym med två till tre besök i veckan. Jag kan garantera att det är bra såväl för kroppen som knoppen.

Om du inte motionerar regelbundet idag så sätt igång. Du kommer att må utmärkt och dessutom gå ner i vikt. Det är aldrig för sent att börja motionera och träna. Om du dessutom tänker mer på vad du äter och hur mycket du äter, kommer det också att bidra till att du mår bättre. Det gäller att göra av med mer energi än du får i dig. I dessa pandemitider är den romerske Juvenalis sentens viktigare än någonsin.

Om du inte motionerar regelbundet idag så sätt igång. Du kommer att må utmärkt och dessutom gå ner i vikt. Det är aldrig för sent att börja motionera och träna, skriver Per Scheutz.