Hoppa till huvudinnehållet

Umgås utomhus i det offentliga vardagsrummet

Publicerad:
Britt Augustsson, Rolf Augustsson, Sofia Östhed, Dick Östhed och Ellie Östhed körde lagtävling i boule.
Britt Augustsson, Rolf Augustsson, Sofia Östhed, Dick Östhed och Ellie Östhed körde lagtävling i boule. Foto: Britta Staake

Medan det mesta är inställt eller omställt den här sommaren har Mariebergsskogen grindarna öppna för aktiviteter från morgon till kväll. Här kan man umgås över generationerna på ett coronasäkert sätt.

Kön ringlar lång till rundturståget som fått sitt namn efter Conrad Höök, doktor, som skänkte parken till Karlstad 1896. 1925 flyttades kulturbyggnader hit från olika delar av Värmland och bildade därmed ett friluftsmuseum. Mariebergsskogen har också byggts ut under 2000-talet med Naturum Värmland.

Meline Nemeth, Caroline Nemeth, Edwin Hurtig och Thalea Hurtig håvade småkryp i dammen.
Meline Nemeth, Caroline Nemeth, Edwin Hurtig och Thalea Hurtig håvade småkryp i dammen. Foto: Britta Staake

– Mariebergsskogen har blivit som ett stort offentligt vardagsrum, säger vd Anna Lööf Falkman. Här träffas man och umgås, om det så är ett födelsedagsbarn som ska firas eller dags för en träff med bokklubben.

Några som träffas och trivs är Britt Augustsson, Rolf Augustsson, Sofia Östhed, Dick Östhed och Ellie Östhed. Britta och Rolf Augustsson bor i Ulricehamn men besöker släkten i Karlstad.

– Här kan vi umgås och håller avstånd, säger Britt Augustsson, medan hon svingar iväg bouleklotet. I kväll blir det minigolf och i morgon ska vi spela vanlig golf.

Inne i Naturum pågår utställningar om bland annat växt- och djurliv i Värmland. Här startar också många av de aktiviteter som dagligen anordnas i Karlstads stadspark. Det kan vara tipspromenaden med olika teman varje vecka, Minikartan, Hemligt uppdrag, Skattjakt i skogen, Naturbingo, Naturvandringar eller Trollvandringar. Under tisdagar och onsdagar kan den yngre generationen håva småkryp.

Caroline Nemeth hade tagit med sig barn och bonusbarn, Meline Nemeth, Edwin Hurtig och Thalea Hurtig till onsdagens Håva småkryp.

– Det är kul att de fortfarande har något som är i gång, sa Caroline Nemeth. Vi bor i Grums men campar på Bomstadbaden nu. Där är det också många aktiviteter för barnen. I kväll är det disco.

Barnen med tillhörande vuxna samlades utanför Naturum där naturguiden Marie Johansson gav en kort instruktion innan alla gick till dammen. Hon betonade vikten av att hålla isär grupperna familjevis. Detsamma gällde vid dammen där alla delades in i separerade grupper. Marie Johansson berättade hur håvandet går till och utifrån planscher kunde småkrypen artbestämmas.

Samuel Starfelt sitter vakt medan Matheus Starfelt provsitter grodan.
Samuel Starfelt sitter vakt medan Matheus Starfelt provsitter grodan. Foto: Britta Staake

I Lillskogen kan man hälsa på djur såsom kor, hästar, grisar, getter, får, kaniner, marsvin och höns. Man kan få följa med vid speciella matningsrundor men det är inte tillåtet att mata djuren då de kan bli sjuka av fel foder. Djuren får all mat de behöver av djurvårdarna.

Louise Grundeus är enhetschef vid Naturum Värmland.

– Vi har många besökare, fast det brukar vi ha annars också. När det är fint väder kanske de är vid stranden, sedan kommer det en regnskur och då kommer de in här.

Hon berättar att man satsat mycket på utomhusaktiviteter i år.

Oskar Lööv och Filip Lööv testade lek- och klätterställningarna.
Oskar Lööv och Filip Lööv testade lek- och klätterställningarna. Foto: Britta Staake

– Sedan har vi strukit en del aktiviteter som vi brukat ha med guide annars. Kika ut från bryggan är en ny aktivitet. Vi har också drop in-aktiviteter som Skattjakt och Naturbingo. Det är "luftiga" aktiviteter.

Rundturståget Conrad Höök tuffar runt i Mariebergsskogen.
Rundturståget Conrad Höök tuffar runt i Mariebergsskogen. Foto: Britta Staake

Maria Nyström, kommunikatör, säger att många vill ut och göra något och ändå träffa folk. Mariebergsskogen har anpassat sig efter rekommendationerna och betonar vikten av att hålla avstånd.

– De flesta sköter sig bra. Men vi behöver besökarnas hjälp att leva efter det här. Vi har bland annat minskat antalet platser på tåget och i caféet och markerat upp avstånd där det kan bildas köer.

I Lillskogen kan man hälsa på djuren. Men man får inte mata dem.
I Lillskogen kan man hälsa på djuren. Men man får inte mata dem. Foto: Britta Staake

– Vi har också gjort i ordning trottoarpratare som vi kan ställa ut och meddela om det blir fullt. Besökarna har visat förståelse för detta, det är ett speciellt år, säger Louise Grundeus. Vi har ju stora ytor i Mariebergsskogen, 78 hektar, så det finns alltid en möjlighet att sprida ut sig.

Artikeltaggar

FriluftslivKarlstads kommunMariebergsskogenMariebergsskogenNaturumNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.