Hoppa till huvudinnehållet

Åtta tips till dig som semestrar med hund

Publicerad:
Semestra med hund. I Värnanäs i Kristinehamns yttre skärgård kan hunden ta ett dopp. Golden retrievern Ziri badar mer än gärna.
Semestra med hund. I Värnanäs i Kristinehamns yttre skärgård kan hunden ta ett dopp. Golden retrievern Ziri badar mer än gärna. Foto: Ingrid Ramberg

Det finns flera fördelar med att sommarens semestrande i högre utsträckning än tidigare utgår från närområdet. En av fördelarna är att hundarna inte behöver lämnas hos en hundvakt, till skillnad från när man reser längre.

Här följer en lista med tips för den som ska dela sommaren och semesterveckorna med en fyrbent vän.

1. Ta tåget

Att färdas på räls är smidigt både med och utan hund. Djur åker gratis i SJ:s särskilda djurvagnar. Åker man långt kan man rasta hunden vid längre stopp, men i sommar gäller korta resor och då kan hunden hålla sig.

2. Om du tar bilen – lämna aldrig hunden ensam i den

Att ha hunden lös i bilen när man kör är olagligt. För god säkerhet ska den antingen ha bur, grind och galler eller bilsele. Och något som aldrig verkar kunna sägas nog många gånger är att hunden aldrig får lämnas ensam i en stängd bil i värmen. Polisen har till och med rekommenderat att inte lämna hunden i bilen över huvud taget, inte heller i skuggan eller med en glipa i fönstret. Det är svårt att förutspå hur snabbt bilen kan bli överhettad.

Håll koll på temperaturen. Hundar är känsligare än människor och tål värme dåligt.
Håll koll på temperaturen. Hundar är känsligare än människor och tål värme dåligt. Foto: Ingrid Ramberg

3. Håll vätskebalansen

Varma dagar är det viktigt att ha med vatten även till hunden. Det finns smidiga, hopfällbara vattenskålar att ha med sig. På hundtillåtna restauranger och caféer kan hunden ofta bli serverad vatten.

4. Om hunden vill bada

På allmänna badplatser är det generellt förbjudet för hundar att bada. På vissa platser i landet finns särskilda hundstränder, eller andra regler som gör det tillåtet för hundar att bada på hela eller delar av badplatser. Packa ned någon rolig, flytande leksak eller kasta en pinne.

5. Glöm inte flytväst ombord

Många hundar tycker det är härligt att åka båt och känna vinden i pälsen. Även på sjön behöver man förstås ha hundens säkerhet i åtanke. Hundflytvästar finns i många storlekar; för såväl minihundar som stora, tunga.

6. Akta temperaturen

Riktigt heta sommardagar behöver man vara extra vaksam på hur hunden mår. Det räcker inte alltid med att se till att hunden har tillgång till vatten om det är extremt varmt. Hundar är känsligare än människor när det kommer till att drabbas av värmeslag, bland annat därför att de inte kan svettas som vi människor kan, utan bara kan flämta för att kyla ned sig. Tecken på värmeslag är forcerad andning, ökad mängd saliv, oro och vinglig gång. För att råda bot på värmeslag ska man försöka få i hunden vatten. Man kan också blöta hundens päls, särskilt tassarna och magen, med svalt vatten, eller doppa hela hunden i en liten pool.

Ta med några roliga leksaker hunden kan leka med i vattnet.
Ta med några roliga leksaker hunden kan leka med i vattnet. Foto: Ingrid Ramberg

I förebyggande syfte ska man vara noga med att erbjuda hunden skugga och helst undvika att vara aktiv med hunden under de varmaste timmarna när solen står högt. Det finns även kylvästar, kylmattor och liknande att köpa.

7. Håll utkik efter fästingar

Sommaren har absolut sina baksidor. Fästingarna är en av dem. Enligt en undersökning med ett par år på nacken, genomförd av djursjukhuskedjan AniCura, är 48 procent av djurägarna mest oroliga för fästingar på sina djur. På apotek finns bland annat tuggtabletter, halsband och fästingmedel som smörjs in i pälsen för att skydda hunden. Glöm inte heller att kolla igenom hundens päls noga efter att ni varit i skog och mark, och investera i en fästingplockare ifall någon ändå skulle lyckas bita sig fast.

8. Var medveten om slingrande livsfaror

Det är tyvärr inte helt sällsynt att hundar drabbas av huggormsbett under perioden april till november. Huggormsgiftet som injiceras vid bett kan i högre doser orsaka allvarligt livshotande skador som muskelsönderfall, störningar i blodets koaguleringsförmåga, skador på inre organ som lever och njurar, samt störningar i hjärtfunktionen. Vid lägre doser kan hunden ändå bli svullen, och bettet gör förstås ont.

Det är bra att vara uppmärksam på att ormar kan lura i skogen, främst på upphöjningar som solvarma stenar, i högt gräs och i lövhögar. Även på den egna tomten kan det finnas skrymslen där ormar trivs, exempelvis under altaner eller uthus och kring komposter.

Ha en härlig sommar ihop med din hund!
Ha en härlig sommar ihop med din hund! Foto: Ingrid Ramberg

Skulle olyckan ändå vara framme behöver hunden få veterinärvård så fort som möjligt. På vägen till veterinären kan smärtan lindras med kortison, men det är viktigt att se till att hunden håller sig så stilla som möjligt då giftet sprider sig snabbare i kroppen om den rör sig. Bär hunden från platsen om det är möjligt. Hos veterinären får hunden hjälp med smärtlindring, cirkulation, blodtryck och chockbehandling. Ibland kan ormserum användas som motgift. När hunden tillfrisknat behöver den ta det lugnt i ett par veckor.

Artikeltaggar

Djur och naturHundHundbadplatsSommar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.