Hoppa till huvudinnehållet

Förtroendet sjunker för Tegnell och Löfven

Publicerad:
Förtroendet för statsminister Stefan Löfvens hantering av coronautbrottet sjunker. Arkivbild.
Förtroendet för statsminister Stefan Löfvens hantering av coronautbrottet sjunker. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenskarnas förtroende för såväl regeringen och oppositionen som för Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell sjönk markant i juni, enligt en mätning Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.

I april var det 56 procent av svenskarna som hade ganska eller mycket stort förtroende för myndigheternas förmåga att hantera coronaviruset, i juni är det 45 procent. För Folkhälsomyndigheten har förtroendet under samma period sjunkit från 69 till 57 procent, och för Anders Tegnell från 69 till 60 procent.

Det är också allt färre som tycker att regeringen och statsministern har hanterat utbrottet bra. I maj var det 50 procent av de tillfrågade som tyckte att regeringen skött det bra, i juni var det bara 38 procent. För statsminister Stefan Löfven (S) har siffrorna sjunkit ungefär lika mycket.

Oppositionen får ännu lägre betyg. Bara 30 procent tyckte i maj att den hanterat utbrottet bra – i den nya mätningen är det 20 procent.

Mätningen är baserad på intervjuer med 1 191 personer mellan 2 och 15 juni.

Artikeltaggar

Anders TegnellDagens NyheterFolkhälsomyndighetenNyheterStefan LöfvenSverige

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.