Nostalgi, historia och odling i en skön förening.
Det är den korta beskrivningen av Fornbyn, friluftsmuseet intill Västergötlands museum som är något av Skaras svar på Skansen.
Här finns ett 30-tal byggnader, de flesta från 1700-talet, som flyttats hit för att ge en bild av det gamla västgötska bondesamhället. Lanthandeln från Ekeskog, 1600-talskyrkan från Härjevad, stugan från Händene, ladugården från Rackeby och kyrkhärbärget från Bjärka väcker många tankar om hur våra förfäder levde och hade det. Som en ytterligare stämningshöjare odlar museet frukt, kryddor, grönsaker och gammaldags blommor runt de små gårdarna.
En normal sommar sjuder här av liv med publika arrangemang för både stora och små. Riktigt så blir det inte i år.
– Vi har fått tänka om. De stora arrangemangen, som midsommarfirandet och veteranfordonsträffen, ställs in i sommar. Men vi kommer att resa midsommarstången, och det är fritt att komma hit och slå sig ner med picnic-korgen, säger museipedagog Ulrika Eriksson.
Den här sommaren ligger fokus på mindre arrangemang och aktiviteter där besökare och deltagare inte ”går på varandra”.
Så här ser programmet ut:
16 juni: Tillverkning av käpphästar och byggande av insektshotell. Käpphästarna tillverkas vid Veterinärmuseet. Därefter ”rider” deltagarna upp till Fornbyn för fortsatt lek.
22 juni: Yoga.
24 juni: Lekdag(max 40 deltagare).
29 juni: Yoga
1 juli: Familjedag med smådjur som kaniner, hönor, får och grisar.
7 juli: Ännu en dag med tillverkning av käpphästar.
9 augusti: Familjedag med Emil-tema. På programmet står bland annat täljning av gubbar, skoning av häst, lekar, Emil-saga och öppen lanthandel, även den med Emil-tema.
- Aktiviteterna blir färre, men vi håller Fornbyn öppen varje dag hela sommaren, säger Ulrika Eriksson.